Учениците с безработни родители под средното ниво на изпитите

Учениците с безработни родители под средното ниво на изпитите

Децата с настойници пенсионери с много по-високи резултати

Над ¾ от седмокласниците с безработни родители показват под средното ниво на изпитите по български език и литература и математика. Това става ясно от данните за резултатите на двата изпита според трудовия статус на настойниците им, който е изготвен към анализа на МОН за дистанционното обучение. В същото време пък при децата на родители, които работят, учат или са пенсионери, резултатите са много по-високи.

Изпитът по български език за децата на безработни или неработещи родители се оказва много по-труден от изпита по математика. Едва около 10% от деца на неработещи или дълготрайно безработни родители са успели да минат средното ниво на изпита по български език в седми клас тази година. Това означа, че те не са успели да изкарат повече от 53.93 точки, колкото беше средният резултат тази година. По математика ситуацията не е едва с няколко процента по-добре, но недостатъчно. Само около 14% от седмокласниците, които живеят в семейства на неработещи или дълготрайно безработни родители, са минали средното ниво от 37. 98. На база на това МОН смята, че тези деца имат по-малки шансове да получат добро образование и постигането на добри резултати от тях по-скоро е изключение. „Съдейки по резултатите на децата им, особено на изпита по БЕЛ, групите на краткотрайно безработните и на родителите, които работят, учат или са пенсионери, изглеждат много по-разнородни по състав вътре в самите групи, но от тези две групи семействата на краткотрайно безработните изглеждат много по-уязвими от гледна точка на възможностите децата им да получат добро образование. За семейства с безработни и обезкуражени родители много добрите образователни постижения на децата са рядкост и на практика започват от средния успех. Иначе казано, на успех над средния могат да се надяват само малка част от децата на родители, чиято връзка с пазара на труда е прекъсната“, посочват от ведомството.

Децата на родители, които работят, учат или са пенсионери, се справят до 2-3 пъти по-добре от връстниците си с безработни настойници. Над 44% от седмокласниците от семействата с работа са покрили средното ниво на изпита по математика. По български език и литература те са още повече - над 61%.

Както „Монитор“ вече писа, освен социално-икономическия статус ключово за успеха на учениците се оказва и образованието на родителите. От анализа става ясно, че резултатът на учениците от нискообразовани семейства е три пъти по-нисък отколкото на високообразованите. Според данните децата от семейства с основно и по-ниско образование се справят едва на 50% спрямо средния резултат на изпита в седми клас, докато тези с родители с висше образование се справят с 40% над средния резултат.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.