Учениците с 22 дни ваканция, намазват още 13 за празниците (ОБЗОР)

Учениците с 22 дни ваканция, намазват още 13 за празниците (ОБЗОР)

Матурите на 18 и 20 май, НВО-то- на 14 и 16 юни

22 дни ваканция ще имат учениците за предстоящата учебна 2021/2022-а, става ясно от графика на учебното време. Заради изпитите 7-и, 10-и и 12-и клас и националните празници ще намажат още 13 дни. Така общо за цялата учебна година ще имат повече от месец почивка.

Първата почивка за учениците е няколко дни след старта на учебната година – на 22 септември. След това имат и три дни есенна ваканция от 30 октомври до 1 ноември. Коледната пък ще бъде 11 дни от 24 декември до 3 януари 2022-а. Следващата пауза е 1 февруари, когато ще бъде междусрочната ваканция. Вторият срок започва на 2 февруари.

3 март се пада в четвъртък, затова и той ще бъде бонус за учениците. След това те ще почиват чак по време на пролетната ваканция. За всички от 1-ви до 11-и клас тя ще бъде от 1 до 10 април включително. За зрелостниците пролетната ваканция е доста по-кратка. Те ще имат само 4 дни – от 7 до 10 април.

Два дни без учебни занятия се падат и за Великден, който ще бъде на 24 април. Бонус без часове ще бъдат петък и понеделник. По традиция през май има множество неучебни дни. Това са 2, който ще е почивен заради 1 май, 6-и и 24-и. Неучебни ще бъдат и 18-и и 20-и, тъй като тогава ще се проведат двата задължителни държавни зрелостни изпита. 25 май пък ще е неучебен, но присъствен ден за училищни, просветни и културни дейности. През юни учениците от 8-и, 9-и до 11-и клас ще почиват и на 14-и и 16-и, тъй като тогава ще се провеждат националните външни оценявания за седми и десети клас.

За първи път тази учебна година дванадесетокласниците от паралелките с профилиращо обучение ще положат изпит по български език и литература и по профилиращ предмет. Втората матура за зрелостниците, които изучават професия, пък ще бъде по теория за придобиване на професионална квалификация. До момента те можеха да избират между изпит по общообразователен предмет и по професия.  Проверката на техните практически умения ще бъде по график, изготвен от професионалните гимназии в страната. Матурите по желание ще бъдат между 26 май и 3 юни 2022 г. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.