Учениците от V до XII клас се връщат в шуменските училища на 7 декември

Учениците от V до XII клас се връщат в шуменските училища на 7 декември

Учениците от V до XII клас в училищата от Шуменска област ще се върнат за присъствено обучение в класните стаи най-рано на 7 декември. Това стана ясно в понеделник след неприсъствено заседание на Областния медицински съвет, свикано от областния управител проф. Стефан Желев.

Съветът реши учениците от прогимназиална и гимназиална степени да продължат обучението в електронна среда от разстояние за периода от 26 ноември до 4 декември влючително. Причината за удължаването на срока на дистанционно обучение е необходимостта от допълнителни противоепидемични мерки поради продължаващо дифузно разпространение на заболеваемостта и отчитане на над 500 случая на 100 хил. население за последните 14 дни на територията на област Шумен.

Чрез Регионалното управление на образованието протоколът от заседанието ще бъде изпратен до МОН. Очаква се решението по това предложение, като за целта е необходимо да бъде издадена заповед от министъра на образованието и науката за организиране на обучение от разстояние в електронна среда.

Междувременно директорът на РЗИ - Шумен д-р Пепа Калоянова съобщи и първата добра вест, свързана с разпространението на коронавируса в Шуменска област от началото на октомври до момента. Нарастването на броя на заразените на 100 души на 14-дневна база за първи път тази седмица е спряло. При заболеваемост от 521 на 100 хиляди за 14 дни преди седмица, този понеделник заразените са 469,9 на 100 хиляди.

Леко отслабване на натиска отбелязват за първи път и в МБАЛ - Шумен, където броят на хоспитализираните се задържа ок. 220 души.

"Няма случаи на пациенти, нуждаещи се от хоспитализация, на които да не е осигурено настаняване в болнично заведение. На 20 ноември, петък със съдействието на Националния координационен център двама пациенти са изпратени в МБАЛ – Търговище, на 21 ноември, събота, двама пациенти са хоспитализирани във Варна. „Има задържане на ръста на хоспитализираните, благодарим на гражданите – явно спазват мерките.”- коментира д-р Йорданка Маринова, завеждащ направление "Медицинска дейност" в МБАЛ - Шумен.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.