Вижте в кои общини всички ученици минават онлайн (ЗАПОВЕД)

Вижте в кои общини всички ученици минават онлайн (ЗАПОВЕД)

Всички ученици в общини с повече от 750 болни от COVID-19 на 100 000 ще се обучават онлайн от утре. Към момента това са София град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник, съобщи образователният министър проф. Николай Денков. .

Първоначално идеята бе най-малките ученици в столицата да продължат с присъственото обучение до края на седмицата, но това няма да се случи, тъй като здравно министерство не е изразило съгласието си. Министерството на образованието и науката предложи на Министерството на здравеопазването да удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от 1-и до 4-и в столицата и в споменатите общини с висока заболяемост, тъй като родителите им имат нужда от време, за да организират грижата за децата си в къщи по време на занятията от дистанция. „До 16 часа днес в МОН не беше получено съгласие от МЗ и не бе дадено съгласие учениците от 1-и до 4-и клас да продължат да учат присъствено утре и петък“, обясни министър Николай Денков защо е издал чак сега заповедта за онлайн обучение от утре за всички ученици в София град и засегнатите общини.

Той допълни, че когато заболеваемостта падне под 750 на 100 000 минаваме в другата ситуация – превключване към режим на ротация. „Кога ще се случи , зависи от поведението на всички нас. Зависи само от това какво се случва извън училище“, подчерта министърът.

Училищата, които преминават към дистанционно обучение поради повишена заболеваемост в общината, в която се намират, ще сменят паралелките, които учат онлайн, през 7 дни. Предвижда заповед на образователния министър проф. Николай Денков, в която е посочено, че ротацията ще се извършва за период от една календарна седмица.

В нея е посочено, че училищата, които се намират в община със заболеваемост между 250 и 500 на 100 000 население, ще преминават на ротационен режим на обучение по две причини. Ако 20% от учениците в даденото школо отсъстват или ако над 30% от паралелките са поставени под карантина. Тогава половината класове ще преминат към онлайн обучение. Подобни ще са мерките и, когато дадена община влезе в тъмночервена зона. Тогава обаче няма да се взема под внимание какъв процент от учениците отсъстват или са карантинирани. Когато 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 000 население, присъствените занятия на 50% от паралелките ще бъдат преустановени. Тогава училищата ще редуват класовете – половината ще са онлайн, а другата половина – присъствено. Графикът пък ще бъде определен от образователния министър.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.