Всички работодатели и фирми, които предлагат дуално обучение (учене чрез работа) и отговарят на изискванията за осъществяването му, ще бъдат безплатно включени в онлайн информационна база данни.

Така гимназистите ще могат да избират в коя фирма да работят през компютъра си. Платформата ще бъде създадена на сайта на Министерството на икономиката и ще бъде поддържана от ведомството, става ясно от проекта на наредбата за новата база данни, публикуван за обществено обсъждане.

Онлайн платформата ще включва информация за професията и специалността, по която ще се осъществява обучението чрез работа, както и на колко ученици и ментори работодателят ще може да осигури реална работна среда.

Всяка фирма ще обявява и гимназиите

с които вече има сключени договори за сътрудничество. Сред информацията в платформата ще са и адресите на помещенията, в които децата ще се учат чрез работа.

Чрез базата данни учениците ще могат да видят социалната политика на дадена фирма – какви преподаватели ще ги обучават, ще получават ли стипендии, какви са работните помещения, обясни още преди няколко месеца пред „Монитор“ министърът на икономиката Емил Караниколов. Всички работодатели могат да заявят желанието си за включване в платформата със заявление по образец. То се разглежда в рамките на 5 работни дни, а одобрение се получава до 15 дни.

Според проектонаредбата, ако впоследствие се установи, че някоя фирма

вече не отговаря на дадено условие

то тя ще бъде изключена от платформата.

Един работодател може да прекрати и по свое желание участието си в информационната база.

Два пъти годишно пък образователното министерство трябва да подава информация на Министерството на икономиката за всички осъществени и прекратени партньорства между работодатели и професионални гимназии, за да бъдат отразени в платформата.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стефан Данаилов в реанимация в кома (ОБНОВЕНА)

Лекарите във Военно-медицинска академия се борят за живота на Стефан Данаилов. Големият български актьор е бил настанен по спешност в реанимация, след като е изпаднал в кома. Новината беше потвърдена от източници на „Монитор“.

Засилва се контрола за горене на нерегламентирани отпадъци

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон от МОСВ предприемат мерки и засилват контрола по спазване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци съобщиха от ведомството. Изпълнението на контрола е възложено на Регионалните инспекции по околната среда и водите, които ще следят да се спазва изискването - предаването на отпадъци с цел изгаряне да се извършва само въз основа на писмен договор с лица, притежаващи документ за изгаряне на отпадъци по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците. В случай на констатирано нерегламентирано изгаряне ще бъдат наложени принудителни административни мерки, съобщават от министерството.

Прибраха 37 кг забранени храни от градини и училища

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е прибрала и ще унищожи 37,5 килограма неразрешени храни и 52 литра напитки при проверките на кухненски блокове към детски градини и училища, ученически бюфети и столове. Инспекторите са посетили 2462 места за хранене в страната от 24-ти септември до 11-ти октомври, съобщиха от БАБХ.