Учениците от 1-и до 10 - и клас ще имат възможността да провеждат безплатно часовете си в театри, галерии и да посещават концерти, а актьори, куратори и певци да влизат в учебните часове, за да споделят своя опит с децата. Заниманията ще бъдат обвързани с учебното съдържание, изучаваните автори и произведения и могат да се провеждат в учебните часове или по линия на дейности по интереси.

Това ще бъде възможно благодарение на споразумението за сътрудничество между училища и детски градини и държавните културни институти в страната, подписано от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и зам.-министърът на културата Румен Димитров.

То допълва вече подписаното между двете ведомства споразумение за сътрудничество за провеждане на часове в музеи и художествени галерии. "Важен е актът на допълване на това споразумение и това, че искаме да провеждаме последователна политика на разширяване на разширяване на образователната среда на учениците", заяви просветният министър Красимир Вълчев след като положи подписа си. Благодарение на споразумение и по  модул от НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“ над 5 хиляди малчугани от 56 школа ще проведат безплатно някои от часовете си в музей. Вълчев подчерта, че амбицията на министерството е тази година повече ученици да имат възможността да посетят различни културни инструкции, като по национална програма е предвидено следващата учебна година броят на децата да е около 7 000. По линия на дейности по интереси пък около 20% от кръжоците ще бъдат в областта с изкуството. За програмата са заделени 250 000 лв. но от министерството са готови да дофинансират и други проекти при интерес от страна на училищата. За кръжоците пък ще бъдат насочени допълнително около 4 млн. лв. Вълчев съобщи, че готвят и програма с Българска академия на науките, която да даде възможност повече ученици да посетят институтите и музеите на Академията.

Зам.-културният министър заяви, че първата стъпка е била миналата година с подписването на споразумение, втората е днес с разширяването, а третата ще бъде насочена към библиотеките. „Ние създаваме нов вид публика, едни образователни програми в нашите културни институти, които ще разширят техните възможности и ще обогатят и техния репертоар“, заяви Димитров.

Целта на документа е да засили интересите на децата и учениците към българката идентичност традиция, история и съвременни форми в областта на театралното, музикалното и танцовото изкуство, както и осъществяване на мерки и дейности в институциите в системата на предучилищното и училищното образование и държавните културни институции в областта на сценичните изкуства в системата на Министерството на културата.

От 10 май всяко училище може да кандидатства с проект до 2500 лв.,с който следващата учебна година да проведе част от часовете си в различна образователна среда.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

11 – годишна отказва да посочи кой я е заразил със сифилис

„Стремително пада възрастта на болните от сифилис, само преди два месеца повече от случайно гинеколог установи, че има 11 – годишна пациентка с  характерните симптоми на заболяването и ни я изпрати за допълнителен преглед и лечение“, съобщи завеждащата отделението по кожни болести при МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен д-р Мая Миланова.

Уволнен шофьор окрадe резервни части от депо

Уволнен за несправяне с работата шофьор е бил задържан за кражба на резервни части от тролейбусното депо в Стара Загора. Сигналът за липсващи над 160 графитни вложки от 7 тролейбусни коли е бил подаден във Второ РУ „Полиция“ на 18 ноември, в хода на проверката броят на задигнатите части достигнал около 260.