Ученици стават синоптици и правят роботи за 25 млн. лв.

Ученици стават синоптици и правят роботи за 25 млн. лв.

225 са групите по шах, най-много са в София и Варна

Ученици ще се учат как да правят прогнози и да програмират роботи в кръжоците с дейности по интереси. Те стартираха в началото на втория учебен срок, като за провеждането им бяха за заделени 25 млн. лв. от държавния бюджет.

Над 100 000 ученици ще се включат в дейности по интереси с областта на математиката, природни науки, дигитална креативност и технологии или т.нар. STEM-направления. От тях най-много са избрали приложна математика – 21 243 деца, които са сформирали 1424 групи в школата в страната. Дигиталните умения също са силно застъпени. Те ще се изучават в 1449 групи, в които са разпределени 20 084-ма малчугани. Няколко пъти в седмицата

допълнителни уроци за математическо моделиране

ще имат 7168 деца, разпределени в 522 групи. Директорът на Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ Ивайло Ушагелов сподели, че благодарение на заниманията учениците му ще се научат да правят прогнози за събития, които ще се случат. Това ще става с помощта на математически модели и дигиталните технологии, с които ще се учат да работят гимназистите. Ушагелов даде за пример, че те ще могат да правят прогнози за времето или биохимични процеси в областта на химията. В друг от клубовете в НПМГ учениците ще се учат как да конструират малки роботи, като им задават къде да ходят, как да си вдигат ръката. В страната има 393 групи, в които са се включили 6107 деца. В гимназията ще се провеждат и занимания, свързани с астрономията, по време на които наблюдаване на звездното небе, изследвания на движения и гравитация на планети. Ушагелов подчерта, че

кръжоците дават възможност учениците да надградят знания

и умения в областта на STEM науките, които са над учебната програма.

В страната са сформирани и кръжоци за околната среда – 859. Те са избрани от 12 535 деца. Ще има занимания за креативно мислене, в които ще се включат 4 977 хлапета в 321 групи. Физически и химически науки ще учат 8241 деца, а биологически 5277.

Мисленето и уменията по математика се развиват и в клубовете по шах. Над 3200 деца са сформирали 225 групи в страната. Най-много са в София – 35, и Варна - 32. На трето място с интерес към шаха са хлапетата в Пловдив, където има 18 групи. Ръководител на групи по шахмат в Казанлък е Петранка Драганова, като нейната цел е до май всяко дете да може да играе. Тя разказа как след като две деца започват да играят шах, успяват да подобрят резултатите си по математика.

„Развива се мисленето, децата се учат да премислят нещата, а това се предава и в живота. Променя се целият им характер, поставят си високи цели и ги постигат“, сподели Драганова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.