0

У ченици станаха общински съветници, а кмет рекордьор спечели 10-и пореден мандат. Това показват резултатите от проведените в неделя местни избори.

Ученици станаха общински съветници, а кмет рекордьор спечели 10-и пореден мандат. Това показват резултатите от проведените в неделя местни избори.

Става дума за двама дванадесетокласници - единият в Мездра, а другият в Стара Загора, които счупиха рекорда и се оказаха най-младите общински съветници в своите градове. Първият е 18-годишният Коста Томов Костов, който е ученик в СУ "Иван Вазов" в Мездра. Той е част от листата на БСП в града и влиза в общинския съвет

благодарение на получените преференции

които са точно 181. Оказва се, че политиката е в кръвта му, тъй като е внук на бившия депутат от редиците на социалистите Тома Томов. Той е категоричен, че в училище няма да злоупотребява или да се възползва от новия си пост. „Имам причина да се кандидатирам. Моето семейство, откакто се знам, се занимава с политика и аз искам да тръгна по пътя на дядо ми, господин Тома Томов, който два мандата е бил народен представител, прокурор и в момента е адвокат. Имам една малка мечта - да стана като него", разказа той пред Нова тв. Никола Чакалов от Стара Загора пък е вторият ученик, който след вота ще прекрачи прага на местен парламент. Той е дванадесетокласник от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ и е избран от листата на ВМРО в града. Чакалов бе осми в нея, но както и колегата му в Мездра е изтласкан напред благодарение на подадените за него преференции. Така със 133 гласа става втори в листата, което му гарантира мястото в местния парламент. Младежът е роден през 2001 година, от 2018 година до 2019 година е бил 22-рият своеобразен кмет на „Млада Загора“. Едни от целите, които си поставя, са повече възможности за спорт в града, повече озеленяване, прекратяване на незаконното строителство, реализиране на програма за грамотна и интелигентна раждаемост.

Оказва се, че един от най-възрастните общински съветници пък е на 72 години и ще заеме мястото си в съвета в Русе.

Междувременно кметът на пазарджишкото село Драгор Георги Цонев спечели рекорден 10-и пореден мандат. Той сяда за първи път на кметския стол през далечната 1978 година. Единственият период, когато не е бил начело на селото, е между 1990 и 1991 година. Друг градоначалник, управлявал дълги години, е Владимир Москов от БСП, който застава начело на община Гоце Делчев за седми път, след като на вота в неделя получи одобрението на близо 73% от съгражданите си.

Тези избори поднесоха и доста други изненади. Така например ГЕРБ се оказа с пълна хегемония в Доспат, където освен кмет, в лицето на Елин Радев, от партията ще имат и пълно мнозинство в общинския съвет. Квотата за влизане в общинския съвет е 314 гласа и единствено ГЕРБ преминава тази граница, тъй като има 3404 гласа. Втора сила е ДПС с точно 276 гласа, което не стига, за да вкара общинар. Местният парламент в Доспат обаче ще бъде с човек по-малко, като вместо с 13 души ще работи само с 12. Причината е фактът, че от ГЕРБ са предложили листа от точно 13 човека, колкото е и общият брой на членовете на общинския съвет. Начело на листата е Радев, който обаче ще трябва да седне на кметския стол. Така в местния парламент трябва да влезе следващият поред и поради липсата на достатъчно кандидати от листата мястото остава вакантно. От ЦИК обясниха за „Монитор“, че за общински съветници не се провежда балотаж и

няма как да има нови избори

за да може мястото да се попълни.

Същевременно стана ясно окончателното разпределение на мандатите в София, където ще влязат 5 партии и един независим кандидат - Борис Бонев. Местната коалиция на ГЕРБ и СДС печели 27 места, БСП удвояват досегашния си състав от 7 на 15 съветници, „Демократична България“ ще има 12 човека, а ВМРО и „Атака“ съответно по 4-ма и 2-ма. Досега ГЕРБ имаше 30 общинари, а разпределението на силите показва, че коалиционните партньори на национално ниво - ГЕРБ, ВМРО и „Атака“, ще имат крехко мнозинство в СОС. Шефката ОИК – София, Полина Витанова обясни, че квотата за вкарване на общински съветник е малко над 6600 гласа. Възможността за преференции не е успяла да пренареди листите на партиите. Въпреки това от листата на ГЕРБ в София с най-голяма преференция е водачът Йорданка Фандъкова, която е получила личен вот от 8732 гласа. Вторият в листата - кардиологът проф. Иво Петров, е получил 1521 преференции. От листата на БСП с най-много преференции пък е водачът Калоян Паргов - 4040 гласа. Най-често преференциален вот са отчели избирателите на „Демократична България“.

В същото време стана ясно, че в 97 от общините ще има балотаж, а 168 са избрали кмет още на първия тур. Втори тур на местните избори ще се проведе и в 377 кметства и 31 района. Както „Монитор“ вече писа, ГЕРБ взе от раз 8 от областните градове, ДПС - един, а съдбата на останалите 18 ще се решава в неделя.

20 софийски села също са си избрали кмет

а 8 отиват на балотаж. ГЕРБ успя да вземе 11 села, БСП и ВМРО - по 2, други четирима независими кандидати ще заемат поста селски кмет, а „Демократична България” си спечели един пост. Не е за пренебрегване обаче фактът, че в четири села пък имаше само по един кандидат.

Бой в изборната

нощ в Брегово

Кандидат за кмет се оплака, че е бил бит от привърженици на опонента му в изборната нощ в Брегово, съобщи Нова тв.

"Не за първи път стават разправии по време на изборите в Брегово", заяви Сашо Матеев - председател на секционна комисия. В Брегово в неделя ще има балотаж, а разправията е била между участниците в него. Част от участниците в скандала са били от ромски произход. Мелето е приключило след появата на местните полицаи, разказаха свидетели.

Разпитвани са свидетели на инцидента. От полицията съобщиха, че се извършва проверка и материалите по нея ще бъдат докладвани на прокуратурата.

ЦИК глобява bTV за

антипартийна агитация

ЦИК ще наложи две глоби на bTV за предизборна агитация. Това става ясно от решение на комисията, публикувано на сайта й. Каква ще е сумата, ще стане ясно на по-късен етап. Поводът са редица репортажи в деня на вота, излъчени от телевизията все срещу кметове на ГЕРБ. Единият от тях касае чумата по свинете в Сливенско, друг ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“ и според жалба до ЦИК от ГЕРБ, която сравни случилото се с „телевизионен Костинброд“, е директна агитация срещу кмета на София Йорданка Фандъкова, която се бори за нов мандат. Според ЦИК bTV е нарушила закона, като посочените материали нямат връзка с отразяването на изборния процес в изборния ден и представляват предизборна агитация. За такава се смята не само призив за подкрепа за даден кандидат, но и призив за неподкрепа. „За да е налице нарушение на забраната за предизборна агитация, е достатъчно да бъде направено политическо внушение и то под всякаква форма", посочват от ЦИК.

Това е първото решение на комисията, с което глобява медия за антипартийна агитация на вота в неделя. По време на кампанията, а и в деня на вота, редица медии също бяха глобени, но за разпространяване на данни от социологически изследвания. В деня на изборите в ЦИК са подадени близо 260 жалби и сигнали, като голяма част от тях са за нарушени изборни права или за изнасяне на данни от проучвания, като 62 са жалбите за партийна агитация.