60 ученици от шести клас в столичното 51-во СОУ „Елисавета Багряна“ влязоха в обувките на метеоролозите, работиха заедно с тях и видяха как се правят измервания на температурата и вятъра. Това се случи в метеорологичния парк на Националния институт по метеорология и хидрология, който стартира образователната дейности по програма „Образование с наука“.

Учениците обиколиха парка заедно с Орлин Георгиев от департамента за измервания, метеорология и информационни технологии, който им показа къде и как се мери температурата в София и откъде телевизиите и телефоните ни получат прогнозата за времето. Ученият обясни на децата, че всяка една централна метеорологична станция се поставят на места, където няма външно влияние, за да не се влияе от други фактори. Малчуганите проследиха технологията за мерене на валежите и киселинността на дъжда, както и че листата и птиците могат да пречат на уредите, с които се прави това. Георгиев представи на децата и какво се крие вътре в метеорологичната клетка. Метеорологът обясни, че тя трябва да е чиста, за да няма грешни заключения, и даде за пример как в Италия се появила фалшива новина за глобално затопляне, тъй като клетката не била добре поддържана. Ученият се опита да провокира децата с въпрос какъв според тях е термометърът в нея. Валентин, който беше един от най-активните ученици, веднага се сети, че температурата се мери с помощта на спиртен термометър, защото има по-ниска температура на замръзване от тази на живачния. Шестокласникът сподели, че за да може да отговори на въпросите, е приложил знания по човек и природата и география. След като обиколиха и уредите за мерене на фини прахови частици, учениците се насочиха към една от залите в НИМХ, където има урок и преговориха каква е разликата между време и климат, как се мери времето, а след това проследиха и петте основни стъпки за това.

Георгиев посочи, че този вид проекти и посещения на децата са много полезни, за да могат да се ориентират в бъдещата си професия и да се запалят към науката. „При нас от доста време идват ученици, но благодарение на тези посещения те разбират пълния процес на работа и изявяват желание да вникнат в нещата, да научат повече, да се увлекат към природните науки“, обясни той.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Без лекции и парти в общежитията за празника на БГ студенти в Германия

Без лекции, речи от президента и парти в общежитието или навън са само част от дейностите от програмата на българите в чужбина по случай студентския празник в Германия. Техните колеги от Англия пък организират голямо събитие, като печалбата от него даряват за благотворителна кауза.

Нено Димов за въздуха: Париж е по-замърсен от София

"Превишението на нивото фини прахови частици е свързано с отоплението, през нощта трафикът не е силен. Видин и Париж са по-замърсени от София, тя е след 20-то място. Това не трябва да ни успокоява, въпросът е че сме сред градовете, където има замърсяване с фини прахови частици". Това каза екоминистърът Нено Димов пред Канал 3.