Ученици се тресат в 6,5 по Рихтер,  за да се научат на оцеляване и помощ
3

Ученици се тресат в 6,5 по Рихтер, за да се научат на оцеляване и помощ

Провелите се през изминалата учебна година кампании са обучили 2800 деца и тийнейджъри

Ученици участват в обучителни кампании за спасителни операции при бедствия и аварии. Младежите са част от програма, която е организирана от Столичната община, сподели пред свои международни колеги директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към СО Красимир Димитров. Българския позитивен пример той представи на Празника на сигурността във Виена,


организиран от австрийската фирма Eurocomm-PR

На него участваха австрийски представители на службите и организациите за сигурност, представители от България, Чехия, Сърбия, Хърватия, Унгария.

Димитров разказа за начините, чрез които София успява да работи за превенцията в града. Той обясни за провелата се през изминалата учебна година акция, организирана от Столична община за ученици от 3-ти и 4-ти клас. По време на безплатните обучения, състояли се в рамките на 3 месеца във вилна зона Градище в Панчарево, са участвали общо 2800 ученици от столицата. Там те били разделяни на 4 групи с различни преподаватели от дирекция „Аварийна помощ и превенция“. Първата им задача била да гледат 3 филма – за земетресения, наводнения и пожари, след което успявали да затвърдят знанията си и да ги проверят чрез викторина. Следвали ги модули за безопасност на движение,


симулация на кръстовище с пешеходна пътека, където децата се състезавали

за това кой знае повече за движението на пътя. Представители на Професионалния алпинистки отряд демонстрирали пред учениците как успяват да спасят хора, попаднали в беда, и какви мерки се взимат при различни ситуации. В модул „Земетресение“ учениците влизали в класна стая, където били част от симулация на земетресение с магнитуд 6,5 по скалата на Рихтер.

Те успявали да приложат получените указания, за да могат да предприемат мерки за тяхното безопасно справяне с явлението. Те също участвали в демонстрации на работата на служителите с термокамери и устройства за откриване на шум от хора, попаднали под руини, и


сами погасявали истински огън под наблюдението на служители


на дирекцията.

Тази година се очаква продължение на успешната кампания. Ще има и нов модул - за наводнения, където участниците ще спасяват хора от потънали къщи с помощта на лодки и ще се учат да полагат първа долекарска помощ на пострадалите.


Сигурност в мрежа

Помощта при бедствия и аварии е най-пълноценна и навременна, когато се осъществява чрез мрежа от институции и организации. Това бе доказано по време на конференцията по повод Празника на сигурността в община Виена миналия четвъртък, на която бе представена реакцията на столичния град при кризисни ситуации.

Австрийците представиха съюза от организации „Кръгът-К“ - „Помощниците на Виена“ пред международните си колеги, сред които бяха отговорници по сигурността от Столичната община и инспектори от МВР. Идеята на мрежата от 41 професионални и доброволчески организации, като тази за кучета спасители, е да предостави помощ на нуждаещите се възможно най-бързо и ефективно. „Помощниците на Виена“ имат предварително изготвени схеми за действие при кризисни ситуации, но признават, че тъй като всеки случай е индивидуален, се налага да експериментират. Управителят на 30-годишния съюз Волфганг Кастел разказа пред участниците, че в обединението няма договори или определена йерархия, а конкуренция не съществува. Идеята на „Помощниците на Виена“ е да работят за превенция, сътрудничество и обучение на гражданите за това как да реагират в бедствено положение. Заедно те взимат решения бързо, осъществяват общи проекти и спасяват човешки животи. Практически тяхната работа се осъществява по следния начин – при подаване на сигнал от бедстващи граждани чрез спешните телефони или приложения за сигурността за града всички организации биват уведомени, като така се гарантира навременна реакция.


Шатри учат децата за виенската сигурност

На Празника на сигурността в австрийската столица бяха представени всички организации в съюза „Кръгът-К“, като всяка шатра имаше полезна информация и обучителни атракции, които да запознаят децата за дейността им. Групи от малчугани от различни училища се забавляваха и печелеха награди от виенската полиция, професионалната пожарна, доброволческите организации за кучета спасители, организацията на коминочистачите и останалите участници в изложението, докато научаваха все повече за сигурността на града си и как те могат да бъдат полезни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.