Ученици рисуваха старите сгради на Варна

Ученици рисуваха старите сгради на Варна

Ученици рисуваха старите сгради на Варна в провереното Трето издание на пленера „Архитектурното наследство на Таляна”.

Участниците бяха възпитаници на няколко варненски училища, като преобладаваха представителите на Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“. Сред партньорите пък бяха местните офиси на Камара на архитектите и Съюза на архитектите в България.

Пленерът в арт квартала на Варна бе организиран с две основни цели - да подпомогне развитието на специфични уменията за рисуване на архитектура на ученици от специализирани училища, надграждайки основата, която те получават в училище и да обогати познанията за недвижимото културно наследство както на учениците, така и на максимално широка публика – граждани и гости на града, които биха проявили интерес.

През дните на пленера изследователят на варненското архитектурно наследство Християн Облаков изнесе лекция под формата на пешеходна обиколка за учениците в „Таляна”. Гражданите и гостите на Варна пък имаха възможност да научат повече за архитектурата на града или просто да погледат как младите художници рисуват на площадчето пред гранд хотел „Лондон", на площад „Атанас Буров“ и ул. „Преслав“ пред Щаба на ВМС, в пешеходната част на ул. „Цар Симеон I“ близо до градинката с археологическите разкопки.

През октомври предстои откриване на изложба с произведенията, на която отличените ще получат награди. Проектът включва издаването на каталог с информация за изобразените архитектурни обекти и кратки представяния на младите таланти с текстове и снимки.

„Таляна“ е район в Стара Варна, в който се намират най-много сгради с висока културно-историческа стойност. Районът се отличава и с богато разнообразие от архитектурни стилове. Обособен е преди няколко години като творчески квартал на морската столица, аналог на пловдивския квартал на креативните индустрии „Капана“ и софийския артистичен „КвАРТал”. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.