Ученици разказват „Големи и малки семейни истории“

Ученици разказват „Големи и малки семейни истории“

Ученици от първи до дванадесети клас ще разказват „Големи и малки семейни истории“ в новия литературен конкурс, организиран от литературния фестивал „Варна Лит 2019“.

Темата иска да провокира учениците да научат повече за своето семейство, неговата история и герои, да потърсят интересното в родовата си памет и така да се предизвика разговор между поколенията. Всеки от участниците ще може да изпраща разкази, есета, стихотворения или песни.

Текстовете трябва да са посветени на харизматични личности, като прадядо – герой от войната, прочути спортисти или обичани учители, участници в големи исторически събития. „Родът ви се слави с баба – оперна певица, смела акушерка или всеотдайна многодетна майка? Вашите предци са участници в големи исторически събития? Разкажете своята най-интересна семейна история!

Някъде в спомените на вашите баби и дядовци живеят неоткрити герои – близки и далечни роднини с вълнуваща съдба. Кои са те? Какво са направили и какви са били – обикновени хора, проявили решителност във важен момент или харизматични личности, следвани от другите? Всеки стар албум крие необикновена малка история – част от пъзела на голямата българска и световна история. Открийте я, дайте й живот в разказ, есе, стихотворение, а защо не и в песен“, провокират организаторите.

Срокът за изпращане на творбите е до 20 май на е-mail contest@varnalit.com със заглавие „Големи и малки семейни истории“. Най-вълнуващите истории ще бъдат прочетени пред публика от любими актьори, музиканти и журналисти в края на месец май в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна.

Събитието ще бъде отразено в цяла България, a авторите на селектираните творби ще получат специални подаръци и възможност за участие в работилница по творческо писане с популярен автор. Участниците ще бъдат разделени в две възрастови категории: 1-7 клас и 8-12 клас.

Творбите ще бъдат оценявани от тричленно жури в което са Захари Карабашлиев - писател и творчески директор на МЛФ „Варна Лит“, Кристиана Димчева - главен библиотекар в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна и  Дора Солакова, учител по БЕЛ и преподавател по български език за чужденци.

Няма жанрово ограничение, но при оценяването ще се следи за придържане към темата, информативност, увлекателност, разказваческо майсторство. Ще се оценява още структурата на творбите, както и правописът, изказът, езиковата употреба, оригиналност и поетичност.

Творби, постъпили след обявения краен срок, няма да бъдат разглеждани от журито, поясниха още организаторите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.