Ученици програмират лего роботи  да чистят и да им пишат домашните
3

Ученици програмират лего роботи да чистят и да им пишат домашните

Използват знания по математика, химия, български език, музика

Ученици от разградското Основно училище „Васил Левски“ програмират лего роботи да чистят около себе си или пък ги научават как да им пишат домашните. Първолаци и абитуриенти работят заедно рамо до рамо в клуба по извънкласни дейности в школото QWERTY.

В него са включени около 80 ученици, разпределени на отбори по 4 - 5 деца на различна възраст. Техният ръководител Венелин Николов обясни, че той определя, но хлапетата сами си разпределят кой с какви задачи ще се заеме. Той обясни, че благодарение на съвместната им работа всеки

знае силното място на другия и разпределянето на ролите става много лесно.

„Понякога им казвам да си изберат някого и те посочват приятел. Тогава научава, че не си избират съотборник, а съперник и са капитаните на два от отборите. По този начин се създават нови приятелства“, разказа Николов. Ръководителят на QWERTY сподели, че учениците се събират около масата, за да обсъдят следващото нещо, с което ще се захванат. „Те сами дават идеи, а след това измислят как да се справят по най-добрия начин с тях. Всичко се опира на екипна дейност и приятелско сътрудничество, от малки възпитаваме децата на толерантност и подкрепа“, заяви още Николов.

С роботиката учениците се опитват да създадат машини, които да заместват човека, да му помагат с различни дейности или да извършват опасни за него мисии.

Малчуганите основно акцентират върху опазването на природата.

Един от роботите премита боклуците от силно запрашени пространства, събира ги и ги носи на определени места, докато друг влиза в морето и събира различни материали. На състезание в Гърция по-малките ученици завоюват награда с идеята си за машина, която сама събира товарите от кораби, спиращи на острова, след това ги товари и ги разнася до магазини и складове. От тях пък взема празните контейнери или такива с изтекъл срок. За целта всеки магазин е маркиран с определен цвят, а роботът следва черна линия. Учениците избират да направят верижна машина, за да са сигурни, че няма да се обърне по неравностите. В Москва пък се класират 6-и сред над 7000 отбора от целия свят с робот, който трябва да излиза от совалка, да пръска с дезинфектант, да може да носи до 10 кг и да вдига поне 0,5 кг с кран, които да товари на себе си.

Учениците създават и машини, които да улесняват работата им в училище.

Миналата година децата измислят и робот, който да им пише домашните.

„Когато успяха, учениците си дадоха сметка, че те нямат нужда, защото докато стигнат математически да оформят всички изчисления, те изучиха материала. Работейки по конкретен проблем, те напреднаха много с материала и вече нямаха нужда от робот, който да решава задачите вместо тях“, разказа ръководителят на клуба. В Москва журито дава допълнителна задача на място. Роботът трябва бъде програмиран да разпознава три вида течности и да прави различни действия с тях – ако види вода, я оставя, при оцет изсипва сода бикарбонат, а олиото го изсмуква. За да се справят с това, децата използват знанията си по химия и проследяват pH на течностите. „Гледаме по забавен начин да прилагаме знанията по физика, химия, математика, които по принцип не са любимите предмети на децата“, заяви Николов. В процеса на програмиране на роботите учениците използват и музика, за което пък учат нотите и трайностите. Друга от машините пък може да пренася тежести до 10 кг и така да

замести децата в носенето на тежките ученически раници.

Българският език също е използван от малките програмисти. Учениците създават робот, който да проверява правописа - коя е буквата, подлог, сказуемо, членуване. Така всеки отбор изпитва знанията на другия. Най-забавно става, когато малчуганите използват думи, които мислят, че знаят. Миналата година създават и лего принтер с рисуваща химикалка, покрай която научват морзовата азбука.

Николов сподели, че учениците му искат да са откриватели и да създадат нови технологии. Това обаче е трудно, защото лего конструкторите са много скъпи. „Един е около 900 лв., а финансирането по проекта не е достатъчно“, обясни ръководителят на QWERTY. Според него България трябва да взема пример от страни като Гърция, Русия, Германия, където обучението по роботика е задължително.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.