Ученици прочели 62 500 книги за 9 седмици

Ученици прочели 62 500 книги за 9 седмици

Сред участниците са и първокласници, и българчета от Виена

Ученици от 336 класа в 68 населени места в страната и един български клас във Виена са прочели и попълнили въпросниците към 62 557 книги. И това в рамките на девет седмици. Това се случи по време на първото Национално състезание по четене и създаване на дигитално съдържание, което се проведе между 9 декември 2019 г. и 4 февруари 2020 г.

Надпреварата за най-четящ клас е съвместна инициатива на Министерството на образованието и науката и онлайн платформата „Книговище.бг“.

Учениците, включили се в състезанието, решаваха по разбиране на книгите и приказките, които са прочели. Най-четящият клас е избран на база броя решени въпросници, трудността им, както и спрямо каква част от тях са верни. Това са хлапетата, които са най-внимателни в разчитането на въпросниците и вникването на текстовете, които четат. Абсолютни победители в състезанието са четвъртокласниците от ОУ “Йордан Йовков” от Варна с класен ръководите Анна Бояджиева. За 9-те седмици те са решили въпросниците общо 2591 пъти, със средна успеваемост 87%, създали са три въпросника по книги, за което са завоювали общо 119 550 състезателни точки. Тяхната учителка обясни, че четенето на книги е едно от любимите занимания на хлапетата. В комбинация с мобилните устройства, които използват за попълването на въпросниците, пък дигиталната платформа се е превърнала в едно от най-посещаваните за тях места, сподели Бояджиева.

На второ място в състезанието с 85 429 състезателни точки, генерирани

от 3328 пъти решени въпросника с 82% успеваемост

на тях и 6 създадени въпросника са третокласниците от ОУ “Братя Миладинови” от Бургас с класен ръководител Светлана Костадинова. Почетната тройка се допълва от възпитаниците на г-жа Мария Павлова от 3-ти „в“ клас на ОУ “Иван Вазов” от Свиленград. Те заемат третото място с общо 55 581 състезателни точки и средно 93% верни отговори в решенията на въпросниците.

По детските книги, приказки и енциклопедии, които са прочетели, малчуганите са създали 87 нови въпросника. В категорията „Дигитален създател” най-много нови въпросници са създадени от третокласниците на г-жа Елизабет Влаева във ОУ „Добри Чинтулов“ във Варна. Тя сподели, че хлапетата се включат още в първите часове на инициативата,

тъй като децата обичат да се състезават

Преди да създадат един въпросник в онлайн платформата, децата обсъждат какво трябва да включат в него по време на часовете по четене. Третокласниците влизат в ролята на дигитални създатели благодарение на добрите си познания в сферата заради заниманията по интереси, които имат в направление дигитална креативност.

„По този начин по забавен и интересен начин прилагат наученото“, каза Влаева. В кръжока учениците коментират дали са добре оформени въпросите, какво още трябва да се добави. Ако не са готови в клас, те довършват всичко вкъщи и след това обсъждат постигнатото с тяхната учителка.

„Онлайн въпросниците приличат на електронни игри заради различните нива, които учениците минават. Това привлича интереса им още повече“, допълни Влаева. Затова и децата дори искали разрешение да използват мобилните си телефони по време на голямото междучасие, за да могат да решават повече въпросници. Заразени от техния ентусиазъм, в надпреварата се включили и ученици, които първоначално не проявявали интерес към книгите. Класният ръководител сподели, че инициативата е подпомогнала цялостната подготовка на нейните възпитаници.

„Четенето им помага и в разказвателните предмети. Учениците могат да търсят по-лесно смисъла, да анализират съдържанието“, заяви Влаева.

Впечатляващо е участието и на първокласници

от ОУ “Христо Ботев” в Ахелой, които, без да са изучили цялата азбука, с общи усилия са решили 217 въпросника. Децата на г-жа Мария Байкова имат 80% верни отговори и са спечелили 1601 точки.

„Включихме се в състезанието, за да запалим страстта на децата да четат“, сподели учителката.

Байкова разказа, че не всяко хлапе може да чете, но това не ги е спряло да мерят сили с останалите класове. Така по време на занималнята хлапетата се редуват да четат кратки разкази, а вечер с родителите си попълват въпросниците, след като преди това са ги тренирали от профила на Байкова.

„Радвам се, че имам четящ клас с четящи родители. Всички се стараят да бъдат част от нашите занимания“, заяви гордо преподавателят. Според нея малчуганите обаче са по-наблюдателни за детайлите и затова се справят толкова добре при попълването на въпросниците. Приключенията на костенурката Франклин пък се оказали най-интересни за децата. Учителката допълни, че и след края на инициативата продължават да четат, въпреки че състезателният характер е бил най-голямата мотивацията за първокласниците.

Надпреварата прехвърля пределите на страната ни, тъй като в нея се включват и третокласниците от българското училище „Св. св Кирил и Методий“ във Виена, където вече има подобна платформа. Всяка седмица в рамките на три часа Симона Захариева преподава на малчугани между 9 и 11 години, за които българският език е трети. Една част от децата са от смесени семейства, където не се говори родният език, и за тях единственият досег до него е в неделното училище.

„Те нямат мотивация да четата, защото им липсва речников запас. С колегите се опитваме да ги мотивираме да четат на български език, да обогатят знанията си и да започнат да мислят на родния език вместо на немски“, обясни Захариева. Така от разказите хлапетата заучават различни фрази. „Трябва да бъдем по-креативни, за да ги задържим. Радвам се, че въпреки ангажиментите си с австрийските училища децата идват. Надяваме се да сме пример и за останалите български училища“, допълни учителката във Виена.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.