Ученици от столичното Първо СОУ „Пенчо П. Славейков“ пресъздадоха дебати от основаването на школото. Събитието е част от празничната програма по повод 140-годишния юбилей на училището.

Абитуриентите Силвия, Андрея и Николай от клуб „Дебати“ влязоха в ролята на възпитаници на школото от преди 140 години. Учениците представиха етюд на тема „Барутът или перото“, дебатирайки кое от тях е допринесло повече за извоюването на нашата свобода.

„Представихме дебат възстановка, опит да се върнем назад във времето за първия дебат в училището и да си представим какво са си казали първите възпитаници на Първо училище, какво е било тяхното вълнение“, разясни идеята ръководителят на клуба Геновева Маркова, която е и учител по философски цикъл в школото.

От тримата абитуриенти Силвия и Николай имат опит с театъра, докато Андрея направи своя актьорски дебют по време на представлението. „Въпросът не е само за словото и барута, а за разединението на хората. Красиво е, когато влезеш да играеш и пред себе си виждаш всички хора, които не се делят на богати и бедни, надменни или неприятни. Там те влизат голи и показват душата си“, сподели Силвия, която от 5 години се занимава с театър при Гергана Христова. Николай пък е възпитаник на школата на Мариан Бачев. „Ние няма как да знаем какво е било преди 140 години, репликите са измислени от на, но успяхме да догоним стилистиката от миналото.“, каза кандидат-актьора в НАТФИЗ. Андрея разказа, че се включва в последния момент без дори преди да се е занимавала с театър. „Това ми е първото представление и ми беше трудно да вляза в роля, излизането пред публика беше притеснително.“, разказа абитуриентката за своя първи път на сцена. Учениците се обединиха около мнението, че е важно повече хора да посещават театрите, където макар и за малко, забравят за проблемите си.

След историческия дебат последва друг в настоящето, в който се включиха бивши и настоящи възпитаници на училището. В него те обсъдиха „Разрешим ли е конфликтът между поколенията?“. „В рамките на събитието достигнахме до идеята, че трябва да направим плавен преход между поколенията и да зададем най-важния въпрос: дали училището е това място и тази институция, която е била в миналото и как можем да изградим моста между вчера, днес и утре“, разказа още за събитието Маркова.

Големият финал на 140-годишния юбилей на училището ще се състои на 29 май.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Празникът започва с водосвет на знамената и фестивал на военните оркестри

Денят на Независимостта 22 септември ще бъде тържествено отбелязан в цялата страна днес. Тържествата ще продължат три дни във Велико Търново. На 22 септември от 19.30 ч на площад „Цар Асен“ ще се проведе тържествена проверка (заря), в която ще участва представителна част на НВУ. Преди нея курсанти от военния университет ще покажат строеви хватки с оръжие.

Ретро влак ще вози от София до Черепиш

Ретро влак теглен от парен локомотив ще пътува днес от София до Черепиш и обратно. Атракционното пътуване е повод Деня на Независимостта. Композиция та тръгва в 9,10 ч. от Централна гара в София, съобщават от БДЖ.