Ученици от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в Пазарджик направиха възстановка на делото, свързано с убийството на Алеко Константинов.

Щастливеца е бил застигнат от куршум на 2 км от пещерското село Радилово в посока Пазарджик, а съдебният процес за убийството на писателя е продължил 5 дни-от 3 до 7 ноември 1897 г. Според хронологията това е третият по големина процес след този за убийството на Стефан Стамболов и този за убийството на Анна Симон.

Гимназистите участват в образователната програма „Съдебната власт-информиран избор и гражданско доверие“, а възстановката на процеса е част от мероприятията, с които се отбелязва 140-годишнината от създаването на Окръжен съд – Пазарджик. В зала № 1 на съдебната палата в Пазарджик младежите се превъплътиха в ролите на писателя и общественика Алеко Константинов, в тогавашния прокурор по делото, на съдията и двамата съдебни заседатели, както и на физическите ликвидатори на Алеко.

Гимназистите пресъздадоха злокобните събития от 11 май 1897 г. край село Радилово, където е бил застрелян Щастливеца. Физическите убийци Милош Топалов и Петър Салепов, заедно с кмета на Радилово Петър Минков, са били осъдени на смърт, а тъй като Салепов е бил непълнолетен, смъртната му присъда е заменена с 15 години затвор. Топалов и Минков са обесени на 13 април 1898 год. в затвора в  Пазарджик.

Всички участници бяха наградени с предметни награди и удостоверения от Председателя на Окръжен съд – Пазарджик Елеонора Серафимова, която им пожела бъдещи успехи и да бъдат добри и достойни хора.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стоичков подкара 130-тонен „Белаз“

"Ицо Стоичков съм, на всички работници желая крепко здраве и много радост в семействата. Дойдох да ви видя и ви гледам от високо, на всички вас поздрави.“. С тези думи се обърна към всички работници от смяна „В“ в минно-обогатителен комплекс край Панагюрище на 20 юли звездата на световния футбол Христо Стоичков. Пожеланията той отправи от диспечерския пулт по радиостанцията пред щастливия поглед на неговия почитател - диспечерът Иван Раленеков. „И ти да си жив и здрав“, отвърнаха му работницитe.