Ученици преписват на матурата от отговори по вратите на WC-то (ОБЗОР)

Ученици преписват на матурата от отговори по вратите на WC-то (ОБЗОР)

На десетокласниците не им стигна времето, тестът за седмокласниците бил за първи клас

Десетокласници от столично училище са преписвали в тоалетните по време на националното външно оценяване по български език и литература. За целта младежите са си писали един на друг верните отговори по вратите, обясниха учениците.

В класните стаи също не било трудно да се подсказва въпреки видеонаблюдението и квесторите. Камерите са били с изключен звук и затова учениците си казвали един на друг верните отговори. От образователното министерство уточниха, че по време на изпитите камерите служат само за видеонаблюдение и нямат звук. Само две са били анулираните работи на двата изпита, които се проведоха днес. Те обаче не са били на деца, които са преписвали. На десетокласник от Шумен му е прилошало по време на изпита и затова е напуснала залата без да довърши външното оценяване. Един седмокласник в Пловдив също е с анулирана работа. Той е изнесъл неправомерно теста си от залата и затова тя няма да бъде призната.

Общо 48 816 десетокласници са се явили на националното външно оценяване по български език и литература. Това означава, че около 2700 ученици са пропуснали изпита, тъй като випускът е с над 51 600 деца.

Десетокласниците имаха на разположение 90 минути, за да се справят с тест от 23 задачи, сред които 14 с избираем отговор и шест с кратък свободен отговор. Трябвало е да търсят грешки в текст, да пишат резюме, както и да формулират собствена теза по откъс от одата „Левски“ на Иван Вазов. Те можеха да избират между две теми: „Цената на чистата съвест“ и „Вечната истина“. Учениците споделиха, че матурата като цяло не е била трудна. Времето обаче не е било достатъчно. Имаше твърде много задачи за 90 минути, споделят те.

Учителите пък смятат, че форматът на изпита се е различавал от предварително представения модел на сайта на образователното министерство и от ведомството не са спазили обещанието си да дадат подобен тест. Според част от педагозите външното оценяване по-скоро е приличало на олимпиадата по български език и литература.

Седмокласниците също положиха миниматура днес. На изпита са се явили 59 864 деца. В първата част от външното оценяване по български език и литература учениците трябваше да се справят с тест от 25 задачи, сред които 18 са с избираем отговор, шест - с кратък свободен отговор, и една - с разширен свободен отговор. По думите на младежите той е бил по-лесен спрямо преходните години. „Тестът беше като за първи клас“, коментира седмокласник. В рамките на първата част от учениците се очакваше също да коментират в няколко изречения думите от Вазовата повест „Немили-недраги“: „Къщята, магазиите, кесиите, сърцата бяха затворени за тях“. На втората част пък седмокласниците писаха подробен преразказ от името на неутрален разказвач по разказа „Череши“ на Захари Карабашлиев. Според част от тях текстът, който е трябвало да преразкажат, е бил твърде дълъг и увъртян. Най-трудно за тях се е оказало глаголното време, тъй като е трябвало да разказват като неутрални свидетели на случващото се, споделиха част от учениците.

„В какво време писа“ бе и най-често задаваният въпрос от излизащите от изпитните зали към тези, които вече бяха приключили с външното оценяване и чакаха пред сградата.

Резултатите от изпитите и оставащите външни оценявания трябва да бъдат готови до 28 юни. Те ще бъдат вписвани в удостоверенията на учениците като процент от максималния брой точки. Седмокласниците могат да съберат максимум 100 точки, които ще бъдат балообразуващите за приема в гимназия. За десетокласниците пък максимумът е 50 точки. За тези от обединените училища (тези до 10-и клас) ще се кандидатства за прием в друго училище, за да могат да довършат средното си образование.

Отгвоворите на изпита в седми клас могат да бъдат намерени тук, а на този в десети тук

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.