Шествие с фенери в ръка ще направят децата от основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в гълъбовското село Обручище на 23 май, за да отбележат   160-та годишнина на школото си и предстоящият празник на славянската писменост.

С фенери в ръка, като символ за разпръскваната светлина от двамата братя-просветители и под звуците на химна „Върви народе възродени“ в шествието ще се включат и гостите, сред които ще бъде и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Първото светско училище в някогашното село Обрукли е отворило врати през

1859 г.,сградата била на мястото, където днес е  училищният стол.  Почти 85 години по-късно, през есента на  1924 г. е построена основната част сегашната, като на най-високата била окачена бронзова камбана, за да призовава със звъна си школниците за учебните занятия. Стари обруклийци  припомнят, че на времето тя биела три пъти: в 7, 730 и 8,00 часа , когато започвал първият учебен час. Някъде назад във времето я свалили, поставили електрически звънец. Намерили я преди месеци и я възстановили с помощта на приятели от близкия рудник „Трояново 3“ на комплекса „Марица изток“.Разлюлелия я отново на 1 март, когато в двора се изсипали окичени с мартеници гости от близо и далеко.За честването на юбилейната годишнина 50-те ученици и 9 учители се готвят от няколко месеца, в началото на април подготвили изложба , разказваща за историята на учебното заведение, припомня директорката Илина Генова, която е вече 18 години на този горещ стол.По думите й шествието с фенери води началото си от деня, когато през 1924 година отворила вратите си новата сграда.

Над 1 500 са жителите на село Обручище, за което съществуват писмени документи, че съществува от около 1550 година, тогава първите заселници се установили в местността Оброка, откъдето идва и старото наименование Обрукли.Негови жители вземат участие в Старозагорското въстание в четата на Руси Кънев , от тук е и първият записал се в Хвърковатата чета на Бенковски Господин Стоянов – Поборника.75 са загиналите по фронтовете на трите войни от началото на ХХ век, а килийно училище е било създадено през 1836 г.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стара Загора дири 15 млн лв за поройните води

Близо 15 млн. лв. ще бъдат необходими на община Стара Загора, за да реши проблема с поройните води, които заливат улиците на града и затлачват съществуващата канализация с наноси, съобщи инж. Трайчо Николов, автор на идейния проект за създаване на охранителни канали, които да събират скатните води.

Обгорелите от Горно Сахране остават в шокова зала

Тримата работници от фабриката за дървесни плоскости в Горно Сахране, които обгоряха в неделя, остават в шокова зала. Състоянието им обаче е стабилно, съобщи шефът на клиниката по изгаряния при МБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив доц. Елеан Зънзов.