Ученици познават числа и пеят песни с роботи

Ученици познават числа и пеят песни с роботи

Ученици ще познават кое число си е намислил роботът или ще пеят „хей ръчички, хей ги две“, повтаряйки действията на умните машини. Те ще бъдат използвани в училищата на бъдещето и ще бъдат програмирани от учени на БАН по проекта CybSPEED.

Роботите Роби и Роберта могат да бъдат използвани и за работа с малчугани със специални образователни потребности. „Децата, които са обект на нашата работа, имат проблем с контакта с хората, но приемат роботите като част от техния свят, като играчка. Тези интелигентни създания, които са програмирани как да им внуши редица идеи и информация, която трябва да получат и да усвоят“, обясни проф. Роман Захариев. С помощта на роботите учителите могат да предложат конкретен сценарий на база наблюдения си.

„Те могат да са в помощ на педагога или психолога, който се занимава с конкретното дете и процеса на обучение му. Роботът е инструмент за реализация на тяхната работа“, обясни още Захариев.

Проектът е финансиран с близо 1,3 млн. лв. България си партнира с Япония, Чили и Мароко, а изследвания се правят в още няколко института по роботика в Гърция, Испания и Франция. Разработките по проекта пък могат да се прилагат в три различни организации. В България това е театър „Цвете“, където актьорите пресъздават поведението на децата. На база на това пък се разработват различни модели на поведение на роботите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.