Ученици подобриха успеха си с обучение по френска методика

Ученици подобриха успеха си с обучение по френска методика

66 ученици от три училища повишиха грамотността и успеха си благодарение на обучението си по методиката на френския педагог Селестен Френе, която се базира на преживяването. В рамките на три години те се включиха в проекта „Възможности в пъзела от етнически нужди“ по програма „Еразъм+“ и средният им резултат скочи на много добър (5,00) от много добър (4,51), сподели директорът на Основно училище "Св.Св.Кирил и Методий "село Скравена и координатор по проекта Петко Петков.

В него взеха участие 18 ученици от Скравена, 18 от Обединено училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Априлово и 30 от Професионалната гимназия в Златица. В тях вече няма и преждевременното напуснали и отпаднали учениците, допълни Петков.

По време на обучението си по методиката учениците са посещавали различни обществени обекти като паметници, музеи и др, наблюдавали са събития. След това децата са споделяли впечатления и за ги записвали писмено, а след това взаимно са ги редактирали едно на друго. Цялата комуникация на учениците извършваше през G Suite for Education на Google, а вече редактираните текстове се публикуваха във виртуалната стая на класа. В часовете по математика, човекът и природа и човекът и общество за началния етап и математика, география и история за по-големите изпитванията са били под формата на онлайн тестове онлайн. Учениците са получавали и индивидуални въпроси. Така са проследени и новите знания, които са усвоили по проекта.

27 педагози пък са преминали обучение за придобиване на част от професия „Организатор на интернет приложения“, както и за преподаване по специалната методика на френския педагог. Те били проведени в три етапа, като вторият и третият са протекли в онлайн среда, заради пандемията.

По време на проекта са разработени и ръководства за прилагане на метода на Френе за начален, прогимназиален и гимназиален етап.

Проектът се е реализирал съвместно с партньори от България, Полша, Турция и Испания. От чужбина са се включили 200 ученици.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.