Млади предприемачи с ученическа фирма
2

Млади предприемачи с ученическа фирма

Със заплатите предприемачите ходят на екскурзии

Ученици от СУ „Васил Левски“ в Карлово са създали собствена фирма, в която произвеждат малки ранички и бонбони с розов цвят. Това се случва като част от заниманията им по предприемачество, в които участват около 30 ученици, обясни техният предподавател Спаска Бистрашка.

Учителката обясни, че „Пандора“ е първата им учебна фирма и в нея участвали ученици от 10-и клас. В нея гимназистите се занимавали с тъкачество и с помощта на стан правели освен раничките, черги, украси за коса. След това учениците продават изработените от тях материали и влагат средствата, които са спечелили в други производства. „Разпределят си и заплати, защото работят като една истинска компания. С тях си организират пътуване в страната.“, разказа Бистрашка. След като заделят средства за следващото производство, за ученици остават около 70-150 лв. Като всяка компания децата имат и имат президент, маркетинг директор и финансов директор. Те се грижат да имат собствена реклама и маркетинг стратегия – неща, необходими за участието им по състезания. Бистрашка заяви, че с добрите си бизнес стратегии децата печелят и екскурзия до Брюксел.

В друга фирма в школото пък ученици се занимават с направата на шоколадови бонбони с розово сладко и бурканчета със сладко, а в трета ръчноизработени кукли. Бистрашка обясни, че часовете по предприемачество били като СИП или по програмата „Твоят час“, а от началото на втория учебен срок продължават като извънкласните дейности.

За да обсъдят добрите примери за училищни фирми или да предадат опита си, учители и директори се бяха събрали на некоенференцията (б.а. така я наричат организаторите) „Диалози в образованието“. Не нея с помощта на метода „Световно кафе“ начертаха план как да подкрепят развитието на предприемачеството в България, как то подкрепя развитието на STEM направленията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.