Ученици не тичат по коридорите, а свирят и пеят

Ученици не тичат по коридорите, а свирят и пеят

Музикантите от тетевенското ОУ „Георги Бенковски“ показват по-добри резултати по математика от връстниците си

Учениците от тетевенското ОУ „Георги Бенковски“ нямат време да тичат по коридорите, да се карат със съучениците си и да проявяват агресия. „Малчуганите използват всяка свободна минута в междучасията, за да се упражняват на своя музикален инструмент или да огласят сградата на школото с песни,“ гордо споделят директор и учители на училището, издигащо се на един от хълмовете в село Черни вит.

В ОУ „Георги Бенковски“ се обучават 47 ученици, разпределени в няколко класа от по десетина ученици. Първи и втори, както и трети и четвърти клас са слети. Каките и батковците от пети, шести и седми учат отделно. Това обаче по никакъв начин не пречи на процеса на обучение в най-старото фолклорно училище в България. Школото е с разширено изучаване на народна музика, а

постиженията на децата личат

по грамотите и наградите, окачени по стените и витрините. Един от най-посещаваните конкурси от училище, в които винаги заемат призовите места, са „Диньо Маринов“ във Варна, „Орфеево изворче“ в Стара Загора, „Малечко пее“ – Сандански, „Пиленце пее“ в София.

„В нашата възрастова група няма кой да ние бие! Хубаво е, че вече ни разпознават по носиите и няма нужда да се представяме. В музикалните среди се говори за Черни вит“, гордо заяви учителският колектив. Училището среща затруднения във финансирането на участията си, но среща помощ от различни места - понякога общински фондации използват средства от спечелени конкурси, помагали са и хора от селото, но най-вече родителите.

Училището започва да се занимава с музика през далечната 1985-а, когато се провеждали по шест часа седмично като част от факултативната подготовка, разказа директорката Цветанка Иванова. Само две години по-късно тогавашните ученици демонстрират таланти на концерт в Полша.

Училището се включва и по проект „Твоят час“

по който се формират две групи по дейности по интереси. Благодарение на проекта, школото успява да закупи нови носии, тъй като тези от 85-а вече били изпокъсани.

Инструменти обаче няма как да се купят, въпреки че училищните са в плачевно състояние. За тях на по-късен етап помагат родители, макар и един хубав кавал или тамбура да струват 500 лв.

От миналата година училището влиза в списъка на иновативните. Това е техният начин да запазят досегашния формат, защото в никакъв случай не са искали да се откажат от музиката. „Започнахме с първи, втори, пети и шести клас. Тази година към тях се включиха трети и седми. Остана само четвърти клас, който е по стария учебен план с разширено изучаване на музика. По този начин успяваме да продължим традицията“, заяви директорката Иванова.

34 деца са включени в иновацията, като към тях могат да се добавят и още четири по старата програма. Заниманията им с музика се случват в часовете за разширена подготовка във факултативните часове. Тогава учителите по кавал Асен Асенов и тамбура Роко Александров провеждат индивидуалните часове в рамките на 30 минути. „Децата трябва да свирят всеки ден, за да се научат“, заяви директорката. Тя обясни, че в началото колегите ѝ настройват инструментите, но като се научат, децата могат да се справят сами. „В индивидуалните часове се свири. Децата идват, настройват се, разсвирват се, показват какво са научили, а след това започваме да учим новото, разучава се и вкъщи се упражняват. Те са кратки и затова се действа експедитивно“, сподели Роко Александров. Крайната цел на всеки от тях е да покаже какво могат. „Всеки иска да стигне до оркестъра, но за това трябва свирене. Влизането в оркестъра, в групи за фолклор, означава участие в конкурс, а децата точно това искат – изява“, сподели директорката.

Музиката помага на учениците и да постигнат

по-добри образователни резултати

„Децата, които се занимават индивидуално с музика, са най-добрите и по математика. И за това има лесно обяснение – изучаването на един музикален инструмент, съответно и на пеене, възпитава качества като упоритост, отговорност, постоянство. Точно с тези деца ми е най-лесно. Ние работим в едина и съща посока“, обясни учителката по математика. От школото са горди, че възпитаниците им се класират на трето място в Ловешка област по резултати на националното външно оценяване.

В училището в Черни вит нямат и проблем с отпадането, а част от учениците продължават обучението си в Котел, Плевен, Широка лъка, а от тази година имат и бивш възпитаник в Националната музикална академия. „На 99% нашите ученици са най-добрите в тези училища“, заявиха гордо преподавателите. Асен, който е бивш възпитаник на Роко, също вижда свои наследници вече. „Миналата седмица бях с мой ученик, който сега е студент в Пловдив, където са направили студентска организация – „Жарава“ и аз се гордея с това. В Котел имам момче от 11 клас, което още от записване си се отличи като най-добрия кавалджия. В техните подвизи и успехи виждам себе си и се радвам“, сподели учителят по кавал.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.