Ученици инженери с най-много награди в конкурса за млади учени
2

Ученици инженери с най-много награди в конкурса за млади учени

Ученици с проекти в сферата на инженерните науки спечелиха най-много награди в конкурса за млади ученици. Те завоюваха четири от общо 12-те големи отличия на 31-ото издание на финансираното от Европейската комисия състезание се проведе от събота до днес в София.

По четири първи, втори и трети награди бяха раздадени от образователният министър Красимир Вълчев и зам.-генералния директор на директорат „Изследвания и иновации“ към Европейската комисия Син Ратцо. Просветният министър посочи, че научните разработки могат да са утрешните решения за по-добър живот на милиони граждани. „През последните четири дни България предложи не само домакинство на Европейския конкурс за млади изследователи, но и почерпи от иновативността, идеите, дързостта и любопитството на младите хора към науките“, посочи той.

На първо място се наредиха 2 инженерни проекта – на датчанина Магнус Одершеде, който е свързан с влиянието на краищата на самолетните крила, и на германците Алекс Коросенчев и Феликс Кристиян, които представиха ховърборд“ – устройство, позволяващо стабилна магнитна левитация над метална плоча благодарение на четири въртящи се магнитни диска. Сред първенците са представителите на САЩ Лео Такемару и Пройан Пандая с биологичния си проект. Те наблюдавахме протеина CCDC11 и откриват, че той е свързан процеса на HIV viral budding. “Досега протеинът не е бил свързван с нищо в контекста на вируса досега. Затова и нашите резултати са забележителни.“, обясниха младите учени. Според тях ако CCDC11 може да бъде очевиден, то може да бъде използван като антивирусна терапия. „Така евентуално може да имаме лечения за вирус на HIV или някакво лечения, тъй като с бъдещи изследвания може да бъде използван като лекарство.“, уточниха те. Четвъртият с първа награда е Адам Кели от Ирландия. Всички те получиха по 7 000 евро награден фонд.

По време на церемонията бяха раздадени още 21 награди от организаторите, спонсорите и различни научни организации. С най-много от тях си тръгнаха представителите на Испания, Дания, Финландия и Германия. От българските млади учени също награди получиха. Звездин Безарабов получи възможност да участва в Младежкото научно експо в Люксембург, а Андрей Гиздов в младежкия център за изследвания. На конкурса младежът се представи с проект на алгоритъм за оценка на степента на зарастване на костните шевове, който може да се използва в антропологията и патоанатомията.

Президентът на журито Атила Борич успокои участниците, че това да не получат награда не означава, че са се провалили и припомни, че в света има четири велики изследователи, които никога не са получили отличия. Сред тях са Никола Тесла и Стивън Хокинг. „Има два начина един учен да се провали - ако използва науката за зли цели, или ако се откаже от нея.“, каза още Борич.

Според министър Вълчев тези разработки могат да са утрешните решения за по-добър живот на милиони граждани. „През последните четири дни България предложи не само домакинство на Европейския конкурс за млади изследователи, но и почерпи от иновативността, идеите, дързостта и любопитството на младите хора към науките.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.