0

О бявеният за светец княз Борис I Покръстител е приел християнството навръх Тодоровден през 864 г. в Стара Загора, сензационно разкриха учени.

Обявеният за светец княз Борис I Покръстител е приел християнството навръх Тодоровден през 864 г. в Стара Загора, сензационно разкриха учени.

Според тях първото влизане в лоното на християнството на български владетел е извършено в изключително тесен кръг от верни му боляри от специално пристигнала от Константинопол мисия. Станало е в малък манастир край считано за целебно изворче (аязмо) на върха на днешния старозагорски парк „Митрополит Методи Кусев“. Мястото е било избрано неслучайно - сравнително далеко от столицата Плиска и размирното болярство, но пък до резиденция, където той често се отбивал. Църквата, където е станало кръщенето, е била част от втория по големина през Средновековието манастирски комплекс, т.нар. Боруйска мала Света гора.

Подкрепа

Това са само част от новите за родната историческа наука сведения и хипотези, събрани от проф. Иван Танев Иванов (физик) и д-р Мариана Минкова (ръководител на нумизматичния отдел при РИМ – Стара Загора) в сборника от изследвания под наслов „Боруйската мала Света гора. Къде и кога е покръстен княз Борис-Михаил“. Томът излиза с благословението на Старозагорския митрополит Киприан, като още през 2018 година епархийският съвет е избрал двама души - свещеноиконом Йордан Карагеоргиев и арх. Петър Влахов, да съдействат на авторите при научните им дирения.

Труд

В рецензията си и представянето на сборника проф. д-р Пламен Павлов от катедра „Стара и средновековна история“ при Историческия факултет на Великотърновския университет не пести суперлативите си за считаните доскоро за спорни текстове. „Книгата е не само научно изследване, което съдържа изобилна историческа информация, нови данни, анали и т.н., но и авторски текст, провокиращ мисълта и чувствителността на читателя - към познанието, съкровищата на нашата хилядолетна история и историческата истина“, категоричен е проф. Павлов.

Изследването бе представено пред широката общественост в навечерието на Европейските дни на наследството и празника на Стара Загора - 5 октомври.