0

И сторически пробив в борбата с рака. Учени от университета Вандербилт в Нашвил, щата Тенеси, откриха как да се справят с растежа на злокачествени тумори и да предизвикат регресията им, съобщи сайтът MedicalXpress.

Исторически пробив в борбата с рака. Учени от университета Вандербилт в Нашвил, щата Тенеси, откриха как да се справят с растежа на злокачествени тумори и да предизвикат регресията им, съобщи сайтът MedicalXpress.

Методът е базиран върху блокиране активността на протеините MYC, които ежегодно са отговорни за около 100 хиляди смъртни случая вследствие на рак само в САЩ.
Специалистите успели да нарушат взаимодействието между протеините MYC и кофактора WDR5, който облекчава функционирането им. Известно е, че този комплекс поддържа функционирането на ген, който допринася за растежа на злокачествени образувания. Опитите да се блокира директно активността на MYC бяха неуспешни.


Учените анализирали структурата на WDR5, за да опознаят механизма на взаимодействието му с протеините MYC. Освен това извършили експерименти с лабораторен модел на лимфома на Бъркит, който се отличава с голяма агресивност. Специалистите заменили гени, кодиращи MYC, с мутантни форми, за да се преустанови възможността протеини да взаимодействат с WDR5. Оказало се, че нарушеното взаимодействие между молекулите води до бърза регресия на туморите.

Междувременно стана ясно, че учени от Калифорнийския университет в Бъркли са идентифицирали молекулярен превключвател, който контролира имунен механизъм, отговарящ за хронично възпаление в организма. Резултатите от изследването ще допринесат за разработване на средства за борба със свързани със стареенето заболявания, като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон. Било установено, че протеинов комплекс, който е известен като инфламазома NLRP3 и отговаря за откриването на потенциална заплаха за организма и отключването на възпалителна реакция, може да бъде изключен чрез отнемане на малки количества молекулно вещество в рамките на деацетилиране. Свръхактивирането на инфламазома NLRP3 при ацетилиране (присъединяване на ацетилни групи) е свързано с редица болести, сред които множествена склероза, рак, диабет и деменция.