Учени представиха еднофамилна къща с нулево електрическо потребление

Учени представиха еднофамилна къща с нулево електрическо потребление

Учени представиха проекта „Зелена къща“, който показва как еднофамилни къщи или бизнес сгради чрез автономно топло- и електрозахранване могат да използват електричество без да се отделят вредни емисии в атмосферата. За целта учените са изградили автономна хибридна възобновяема захранваща система с нулеви въглеродни емисии, която се състои от батериен и водороден цикъл за съхранение на енергия.

Сградата се захранва с електричество от ВЕИ, водород и при недостиг на чиста енергия – от електрическата мрежа. Проектирана е система за мониторинг и управление на къща за едно домакинство с потребление на енергия около 10 хиляди киловат часа годишно. В момента се извършва монтаж на хибридните енергийни системи на територията на Института по електрохимия и енергийни системи на БАН и на Технически университет – София. След като заработи системата, учените ще извършват наблюдения и ще обменят данни помежду си.

Проектът бе представен на онлайн информационна среща по Национална научна програма „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита (ЕПЛЮС)”. По време на нея бяха демонстрационни първите мултидисциплинарни проекти с участието на индустрията, местната власт и бизнеса.

В рамките на програмата се разработва и прототип на тролейбус с хибриден удължител на пробега „батерия/горивна клетка“. Тролейбусът се трансформира в задвижван с водород чрез метода „ретро фитинг“, който позволява подмяна на електромотора и подсилване на рамата му, на която ще бъдат монтирани новите компоненти. Обявена е обществена поръчка за доставка на тези компоненти, които ще се вградят в тролейбуса и тогава ще започнат тестовите му изпитания. Успешната реализация на този проект ще позволи подмяната на превозни средства от градския транспорт в София и Стара Загора.

В рамките на ННП „ЕПЛЮС“ се създава и Национална научна мрежа „Улавяне и утилизация на въглероден диоксид“.

 За първи път български учени от институти на БАН и университети разработват съвместно нови методи за съхранение на енергия от възобновяеми енергийни източници, ефективни методи за улавяне и оползотворяване на въглероден диоксид и възможности за приложението на водорода в транспорта. Участниците в срещата бяха приветствани от зам.-министъра на образованието и науката проф. Нели Косева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.