Учени от националната лаборатория "Оук Ридж" в САЩ и Националния изследователски съвет на Канада откриха анормални свойства на аморфния лед, който се образува при екстремно ниски температури и високо налягане, съобщи Сайънс алърт.Смяташе се, че тази фаза е непосредствено свързана с водата в течно състояние и допринася да се обяснят някои нейни анормални свойства. Новите резултати обаче навеждат на мисълта, че тези виждания не отговарят на истината.

Учените са се опитали да получат аморфен лед, като замразят сфера тежка вода с диаметър 3 милиметра при температура минус 173 градуса Целзий и постепенно увеличат налягането до 28 хиляди атмосфери. Но вместо очакваната фаза, била получена поредица преминаващи едни в други кристални модификации. Първоначално се образувал обичайният лед с хексагонална кристална решетка, а след това лед IX, лед XV и накрая лед XIII.
Аморфната форма се образува вместо лед IX единствено при бързо увеличаване на налягането. В този случай обичайният лед вече не може да се превърне в лед XV. Така образуването на аморфен лед всъщност е следствие от прекратяването на трансформацията между две кристални модификации, а това поставя под съмнение досегашните виждания по този въпрос. 
Аморфният лед има три разновидности. Едната от тях - аморфен лед с висока плътност, се получава от обичаен лед при налягане 11 хиляди атмосфери и температура, която е по-ниска от минус 143 градуса Целзий. Свързаният с получаване на аморфен лед с висока плътност процес е описан като термодинамично топене, т.е. смяташе се, че тази фаза е стъклообразно състояние на водата.
Благодарение на възможността за обратимо превръщане на аморфния лед с висока плътност в такъв с ниска плътност, учените са създали модел, в съответствие с който всяка форма на аморфния лед е свързана с единия от двата компонента на водата в течно състояние - нормалния или свръхтечния. Това може да обясни някои анормални свойства на течната фаза, свързани с плътността и топлоемкостта.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Отвлякоха майка-пинчер и новородените й

На 17 септември 45-годишна жителка на село Баячево, подала сигнал за откраднато женско куче- порода пинчер и новоредните и кученца до РУ-Търговище, съобщиха от МВР.

Чешки играчки на гости на музея в Русе

Чешки играчки, с които децата са се забавлявали през последните 100 години, показва изложба в Регионалния исторически музей в Русе. Най старият експонат е от 1920 г. и представлява дървено цветно дяволче с подвижно капаче и тайник, в който малчуганите криели бонбонките си. Най-новите са създадени от съвременни автори през последните няколко години.

Британец похарчи 30 000 лири да обжалва глоба от 100 лири

Британец похарчи почти 30 000 лири (33 500 евро) спестявания, предназначени за наследство на сина му, за да обжалва неуспешно глоба от 100 лири (112 евро) за превишена скорост, съобщи АФП цитирана от БТА.
Ричард Кидуел, 71-годишен инженер в пенсия, не бил съгласен с наложената му през 2016 г. глоба за скорост от 56 км/ч в зона в Устър, където имало ограничение за 48 км/ч.