Учени от БАН: Спазването на мерките е единствената възможност за ограничаване на пандемията

Учени от БАН: Спазването на мерките е единствената възможност за ограничаване на пандемията

Спазването на мерките, посочени от най-големите световни центрове, занимаващи се с проблемите на инфекциозните болести в света, е единствената възможност за ограничаване на коронавирусната инфекция. Това казват в свето становище членовете на Отделението за медицински науки при БАН. То включва едни от най-изтъкнатите специалисти у нас в областта на медицината и здравеопазването, са крайно разтревожени за застрашителното развитие на пандемията от коронавирусната инфекция у нас и по света.

Те посочват, че вече над 43 милиона души са заразени в света и над 1 милион и 200 хиляди са починали, у нас – над 43 000 са заразени, от тях близо  2 000 здравни работници,  над  2 200  се намират на болнично лечение, близо 1 150 са  починалите.

„Тези стойности ежедневно растат и прогнозите са наистина много тревожни, още повече като се има предвид и предстоящата грипна епидемия в края на годината. Огромно е отрицателното въздействие на  пандемията не само върху здравето на хората, но и върху социалния и икономически живот в страната.”, посочват учените.

"Специално трябва да се обърне внимание на ранните и късни последици от една коронавирусна инфекция, които могат да засегнат всички органи и системи на човешкия организъм. За съжаление все още има хора, които не разбират или отричат голямата сериозност на тази пандемия и  създават много трудности в правилната, научно и практически  обоснована борба с нея. Това налага пълно обединение на усилията на цялото общество, на всички държавни, общински и други публични институции, на всеки трезво мислещ гражданин за борба с коронавирусната инфекция.  Наше  професионално и морално задължение е да допринесем с нашия богат опит и експертиза за разбирането и овладяването на тази пандемия с  голямо здравно, икономическо и социално значение. Огромна е информацията, която всеки ден се появява и обновява в публичното пространство относно механизма на възникване на инфекцията, нейната диагноза и лечение и особено профилактика, която ние много внимателно следим и анализираме", се казва още в стаовището им.

Учените изброяват мерките за ограничаване на пандемията, предложени от  СЗО, Центърът за контрол на заболяванията на САЩ, Европейският център за контрол на заболяванията, Университетът Джонс Хопкинс, САЩ, Институтът Паул Ерлих, Германия и много други:

  • въвеждане на различни по характер и размер карантинни мерки, съобразно локалното или национално разпространение на инфекцията,
  • висока гражданска дисциплина и съзнание за носенето на маски на обществени места и очилата, предписани за корекция на зрението, тъй като става въпрос за една въздушно-капкова инфекция,
  • спазването на социална и физическа дистанция, с ограничаване на масовите обществени мероприятия,
  • висока лична хигиена, особено с редовно миене на ръцете, тъй като вирусът може да се задържа дълго време върху различните повърхности,
  • приемане на средства за подкрепа на имунната система, когато човек е още клинично здрав, с профилактична цел, за стимулиране на естествения, вродения имунитет,
  • ограничаване на социалните контакти без необходима нужда,
    активно спортуване на открито,
  • пълноценна храна с преобладаване на плодове и зеленчуци.

„Медицинската наука не разполага все още с нейното  специфично, причинно лечение, истински безвредна и ефикасна ваксина също е проблем на бъдещето. Това, което можем всички ние като общество и като отделни индивиди, е  да проявим  високо чувство на съзнание и дисциплина и да спазваме тези основни изисквани, с което да намалим тревожното разпространение на инфекцията и последиците от нея.”, заявяват те. Учените подчертават, че в това отношение много е важна ролята на институциите, отговорни за контрола за правилното реализиране на тези мерки. Специално обръщат внимание на медиите, тъй като от обективната информация, без внасяне на излишна паника и тревожност, зависи много поведението на обществото. 

„В този смисъл изразяваме нашата  подкрепа на водената политика от страна на Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб, която е научно обоснована и единствено правилната към настоящия момент. Високо оценяваме активността на нашите колеги от другите звена на БАН, които с практическата си работа и компетентни изяви в медиите допринасят за правилното разбиране на коронавирусната инфекция и справянето с нея.”, пише в становището.

То е изпратено от: Акад. Богдан Петрунов, акад. Владимир Овчаров, акад. Ваньо Митев, акад. Дамян Дамянов, акад. Иван Миланов, акад. Лъчезар Трайков, акад. Николай Попов, акад. Петя Василева, акад. Радомир Радомиров, чл.-кор. Асен Гудев, чл.-кор. Григор Горчев, чл.-кор. Иван Митов, чл.-кор. Йовчо Топалов, чл.-кор. Николай Петров, чл.-кор. Николай Цанков, чл.-кор. Олга Полякова, чл.-кор. Чавдар Славов.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.