Учени от Станфордския университет в САЩ установиха защо преди 7000 години рязко намаляло генетичното многообразие на Y-хромозомите.

Оказало се, че броят на способните да се размножават мъже намалял в резултат на борбата между кланове.

Резултатите от геномния анализ на 125 Y-хромозоми у днешни хора показали, че преди 5000-7000 години в различни райони на Стария свят възникнал ефектът "гърло на бутилка", т.е. намаляло многообразието на Y-хромозомите. Това свидетелствало за намаляване броя на способните да се размножават мъже сред населението. Тъй като феноменът не засягал жените, се предполагаше, че за това са допринесли социални взаимоотношения, а не екологични бедствия, включително климатични промени.

В рамките на новото изследване бе предложена хипотезата, че генетичното многообразие у мъжете не намаляло в резултат на по-малката им численост, а защото успешни в репродуктивен план станали малки групи социално привилегировани мъже и синовете им. За разлика от жените, мъжете освен това отказали да преминат в друг клан и това намалило генетичното многообразие в отделните групи.

При това що се отнася до Y-хромозомите, различията между отделните групи намалели, тъй като някои кланове били напълно унищожени. Създаденият от учените компютърен модел показал, че въпросният сценарий е правдоподобен. 

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.

По темата: наука
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Клеопатра е била ниска и закръглена, миришела на трънливо дърво

Обзета от неистовата и последователно подклаждана фиксидея  да развенчае поредния мит за красавица от далечното минало, египтоложката от Кеймбридж Сали Ан Аштън е постигнала пореден връх в научната си кариера - да стигне до дъното на истината по въпроса как всъщност е изглеждала царицата на Египет.

Обучават кучета да откриват COVID-19

Британската благотворителна организация Medical Detection Dogs обедини усилията си с учени, в експериментално изследване дали кучета могат да бъдат обучени, за да помогнат за откриване на COVID-19 чрез изостреното си обоняние, съобщи АФП.