Учени-животновъди  почетоха паметта на виден селекционер

Учени-животновъди почетоха паметта на виден селекционер

Плоча с името и портрета на първия български селекционер и създател на породата „Червено садовско говедо“ , професор Жельо Ганчев откриха върху фасадата на читалище „Развитие“ в село Коларово преподаватели от създадения преди 100 години към СУ „Свети Климент Охридски“ Агрономически факултет, който днес е част от старозагорския Тракийски университет.

Инициативата за изработването на възпоменателния знак е на главен асистент д-р Желязко

Събев , който от десетина години избрал да живее със семейството си намиращото се недалеко от Града на липите село и там открил сведения за потеклото на родения през далечната 1877-а бъдещ първи роден животновъд с диплома за висше образование, издадена от датската кралска земеделско-ветеринарна академия в Копенхаген.

След следването си в Дания Жельо Ганчев специализира в Швейцария, завръща се в родината през 1911-а е сред основателите на земеделското училище в Садово. През

През 1921 г. е избран за доцент, а през 1928 г. – за професор. От 1928 до 1936 г. завежда катедрата по общо скотовъдство в Агрономо-лесовъдния факултет на Софийския университет. В същия период е почетен председател на Съюза на говедовъдните дружества.. Изучавал е  местните овчи отродия, състава и смилаемостта на българските фуражи.Плочата от полиран гранит е изработена от от пловдивския скулптор Таньо Кавръков, който използвал единствената оцеляла фотография на учения.

По думите на коларовци бащата на проф. Ганчев продал няколко свои ниви, за да изпрати сина си в далечната скандинавска държава, която създала свое висше учебно заведение по земеделие през 1856 година. Там сред преподавателите му е и легендарния Вилхелм Йохансен (1857 -) , който въвежда в световната практика използването на термините ген, фенотип и генотип и експериментите с  „чиста линия“ в генетиката.Преди броени дни Аграрният факултет , сред чийто създатели и първи преподаватели е  бил проф. Ганчев отбеляза 100-та годишнина от създаването си. Първият випуск , обучаван само от трима преподаватели завършват 47 младежи, тази година в 6-те му специалности  са приети 121 първокурсници – бакалавърска степен и 80 за магистратура.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.