0

Ч естността често е изследвана от психолози и икономисти, но рядко в реалния живот и никога в 40 странни по света, където екип от учени тества хиляди хора, на които е предаден "изгубен" портфейл, съобщи АФП, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Честността често е изследвана от психолози и икономисти, но рядко в реалния живот и никога в 40 странни по света, където екип от учени тества хиляди хора, на които е предаден "изгубен" портфейл, съобщи АФП, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Резултатите от експеримента на стойност 600 000 долара показват, че хората са по-склонни да върнат изгубен портфейл, ако в него има пари. Колкото по-голяма е сумата, толкова по-съзнателно подхождат индивидите.

До това изненадващо заключение са стигнали специалисти от университетите на Цюрих, Швейцария, и на Мичиган и Юта, САЩ, които за целите на проучването са "изгубили" над 17 000 портфейла в 355 града в 40 страни.

Проследявайки колко често хората се свързват с предполагаемия собственик на изгубената вещ, изследователите са установили следното: ако портфейлът съдържа пари - еквивалент на 13 долара в местна валута, средно 51 процента от индивидите го връщат срещу 40 процента за портфейл без пари. Тази тенденция е наблюдавана в почти всяка страна, въпреки че действителните цифри варират.

Ефектът на включените пари е отчетен в 38 от 40-те страни с изключение на Мексико и Перу. Честотата на връщане на изгубения портфейл варира. В Швейцария - процентът достига 74 на сто за портфейл без пари и 79 на сто за портфейл с пари, докато цифрите за Китай са съответно 7 на сто и 22 на сто, а за САЩ - 39 на сто и 57 на сто. В дъното освен Китай са Мароко, Перу и Казахстан. След първенеца по честност Швейцария се нареждат скандинавските страни.