0

П родукти от магарешко мляко и яйца от пъдпъдъци ще бъдат обработвани с методите на лиофилизацията до степен да бъдат превърнати в люспи. Това са част от уникалните проекти по които работят съвместни екипи от Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанска академия и български животновъди. Проектите се очаква да бъдат финансирани по Програма за развитие на селските на райони по мярка 16,1, известна на популярен език като мярка за агроиновации, разказа пред "Телеграф" проф. д-р Илиана Начева, директор на Институт по криобиология и хранителни технологии.

Продукти от магарешко мляко и яйца от пъдпъдъци ще бъдат обработвани с методите на лиофилизацията до степен да бъдат превърнати в люспи. Това са част от уникалните проекти по които работят съвместни екипи от Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанска академия и български животновъди. Проектите се очаква да бъдат финансирани по Програма за развитие на селските на райони по мярка 16,1, известна на популярен език като мярка за агроиновации, разказа пред "Телеграф" проф. д-р Илиана Начева, директор на Институт по криобиология и хранителни технологии.

Припомняме, че 16,1 е една от мерките по ПРСР, която беше замислена така че земеделската наука да прави конкретни разработки в полза на фермерите от една страна. От друга, да се даде финансово рамо и на родните учени.

Ферми

Илиана Начева обясни, че фермите за магарешкото мляко и пъдпъдъчите яйца се намират в района на софийско. Продуктите ще бъдат така изсушавани, за да могат да бъдат транспортирани на големи разстояния без усилия.

По този начин ще бъде много просто да бъдат консумирани пъдпъдъчите яйца дори като „хранителна добавка“. Известно е, че те имат изключително благотворен ефект върху имунната система. Те се препоръчват за възстановяване на хора, които са боледували от туберкулоза, пневмонии и въобще белодробни заболявания. И тъй като не всеки обича яйца, хората, които искат биха могли да ги вземат като “дражета”, например.


Гурме


Любопитно е да се научи, че към лиофилизирани храни проявяват голям интерес собственици на гурме ресторанти. Някои от тях са постоянни клиенти на института, допълни Илиана Начева. Те обикновено идват с искането да бъдат обработени чрез лиофилизация сирена, млека, дори боб яхния. Тези ястия ги сервират като истински луксозен и доста скъп деликатес на клиентите. Обикновено сиренето и млеката се поръсват върху салати или други ястия. Бобът пък изглежда досущ като този преди замразяването, но е сух и лек, без никаква вода. Очевидно е атракция за клиентите.

Леки като перце

Припомняме, че лиофилизицаията е обработка при която при ниски температури се извлича водата от плодове, зеленчуци, меса и те намаляват многократно обема си. Този метод е бил използван най-вече за подготовка на храни на космонавтите. При това лиофилизираните храни не губят качествата си, а стават лесно преносими, леки като перце и запазват дълго време трайността си. Лиофилизирани ягоди, например стават още по-ароматни, когато ги опиташ, защото концентрацията на вещества е много по-голямо. Именно заради процеса на лиофилизация, която е прилагана в изготвянето на храни за космонавти, днешният институт по криобиология е известен като бившия Космически институт. Всъщност името му вече е друго, а настоящият Космически се намира под шапката на БАН, уточни Илиана Начева.

Вегани

Все повече са мераклиите да си обработят храната по този начин са сред веганите. Учените просто им казват да донесат което искат да „замразят“ , и какви да са съотношенията. Обикновено това са соеви и бобови храни. Услугата не е токова евтина, но е поносима. Важното е да се знае, че храните, с висок процент на мазнини трудно се подлагат на тази обработка, обясни Илиана Начева.

Менюта

Менюта за космонавти с включени хранителни добавки, които усилват имунната система, разработени от Института по криобиолгия ще бъдат включени в полетите на астронавтите. Разработката на менютата са част от европейски проект, в който са участвали и екипи на Института по криобиология и хранителни технологии.



С коприна, гъби и соя срещу болестите

Един от хитовите продукти, който миналата година е отличен с медал по време на агроризложението в Плодвив е Fibrino Zime.

Това е ензимен продукт, който съчетава силата на три вида суровини, получени от земеделска продукция. Това са биоактивен екстракт от ферментирали соеви семена, биоактивен екстракт от микробиома на копринената буба и биоактивни екстракти от култивиран мицел на медицинските гъби Ganoderma Lucidum (известна с наименованието Reishi), Cordyceps Sinensis и Cordyceps Militaris, които се отглеждат в института от самите учени. Продуктът се е превъранл в истински хит за няколко месеца. Хората, които са успели да си го купят по време на миналогодишното агроизложение отново са се връщали. За ефектите от него се предава от уста на ухо, а институтът практически не са правили никакви реклама. Основната полза за човека се дължи на наличието на фибринолитични ензими, обясни проф. Начева. Той облекчава болки и проблеми, свързани с обструкции дължащи се на фибриновите плаки в опорно двигателния апарат най вече в хрущялната област, като дископатии и др. Запушвания дължащи се на плаки и омрежвания с участието на фибрин в съдовете и капилярната мрежа от кръвоносната и лимфната системи

Проблеми дължащи се на образуване на конгломерати с участието на фибрин в различни органи като бъбреци, пикочно – полова система, ендокринна система (черен дроб жлъчка, панкреас, щитовидна жлеза, хипофиза, надбъбречна жлеза и др.). Действа добре и на хора, които имат деменция и Паркинсон.