Учебната година започна за 11 000 студенти на ТУ – София

Учебната година започна за 11 000 студенти на ТУ – София

Техническия университет – София тържествено бе открита новата академична година 2020/2021. Във вуза се обучават над 11 000 студенти по 32 бакалавърски програми, две от които са нови – „Автомобилна електроника“ и „Стопанска информатика на немски език“ и по над 65 магистърски програми, съобщават от там.

По време на откриването присъстваха представители на държавни институции, университети, членове на Настоятелството на ТУ-София, студенти, преподаватели и служители. В своята реч ректорът, проф. дн инж. Иван Кралов поздрави първокурсниците за направения правилен избор да се обучават във водещото висше училище в областта на техническите науки в България. Той отбеляза, че тази година Техническият университет – София чества своя 75-годишен юбилей и досега е обучил над 120 000 инженери. Благодарение на високото качество на образование и изследвания, ТУ–София е станал един от създателите на Европейския технологичен университет EUt+ - съюз на осем водещи европейски партньори, които споделят общи ценности и цели, така че студентите в бъдеще ще получават европейско висше образование и европейска диплома.

Благодарение на доброто сътрудничество с бизнеса не само се модернизира материално-техническата база в университета, но и се адаптира учебното съдържание, за да се отговори на нуждите от модерни знания и умения, които индустрията и обществото очакват от младите хора. Инженерното образование е велика сила, а инженерният труд творчески и съзидателен и претворява мечтите в реалност.

Поздравления и пожелания за успех в учението към първокурсниците отправиха Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката, Васил Велев, председател на Настоятелството на ТУ-София, Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети. Поздравителни адреси са получени от проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски” и председател на Съвета на Ректорите в Република България и от проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС и главен секретар на Съвета на Ректорите в Република България. След официалното откриване се проведоха срещи на първокурсниците с деканските ръководства по факултети.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.