Учат първокласниците да работят с Teams и Zoom

Учат първокласниците да работят с Teams и Zoom

Всички ученици, които ще бъдат в първи клас през следващите три учебни години, включително и тази, ще минат през обучение за работа в електронна среда. Целта е да имат базови технически умения за работа с електронните образователни платформи като Microsoft Teams и Zoom. По този начин те няма да имат проблем с провеждането на онлайн уроци, при евентуално превключване към електронно обучение.

Програмата на трите випуска първокласници ще бъде с продължителност четири часа. Обучението ще се провежда преди или след учебните часове, събота и неделя, както и през ваканциите. То няма да бъде задължително, тъй като преди едно дете да бъде включено в него, родителите му трябва да са дали съгласието си. Уроците ще бъдат по една от дейностите по проект „Равен достъп до училищно образование в условия на кризи“, който се финансира от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Той има общ бюджет над 109, 5 млн. лв. и ще се изпълнява 35 месеца.

Освен за първокласниците, обучение за работа с образователните платформи ще могат да се организират и за по-големите ученици. По преценка на техните класни ръководители в 4-часови тренинги могат да се включат учениците от 1-ви до 12-и клас, които миналата година не са успели да се включат в дистанционното обучение, които не са имали необходимите умения да учат чрез тях. Бърз курс за работа с образователните платформи ще имат и децата, които изпитват затруднения да участват активно в тях. Това могат да са хлапета от уязвимите групи, такива, чийто майчин език не е български, тези, които нямат електронни устройства и интернет, както и хлапетата, чиито родители нямат компютърна грамотност.

Родители на трите випуска първокласници, деца от уязвимите групи или малчугани със специални образователни потребности също ще могат да бъдат включени в обучения за работа в електронна среда. Обученията на възрастните пък ще бъдат по-кратки от на учениците – по два астрономически часа. По проекта ще се финансират експресни курсове на образователни медиатори, които работят с ученици. Кои родители и образователни медиаторите да се включат в тях пък ще се преценява посредством анкета, с която да се определи нивото на уменията за работа с дигитални устройства (компютри, таблети, лаптопи), образователните платформи, търсене на електронно съдържание.

За учителите, които имат трудности по време на онлайн уроците, пък ще има възможност за 6-часови обучения. Педагозите и учениците, които нямат устройства, с които да обучават или да учат онлайн, ще могат да получат такива по проекта. След като онлайн уроците приключат, лаптопите и компютрите ще трябва да се връщат в училища.

Ще се финансира и допълнително синхронно обучение в електронна среда, когато учениците от 1-и до 12-и клас не ходят на училище за повече от 10 учебни дни по медицински причини или са поставени под карантина. Допълнителните уроци ще бъдат 20 часа, които ще бъдат разпределени по всички учебни предмети, по които е отсъствал.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.