0

С балканска премиера на поставената през далечната 1863 година в Берлин опера „Африканката“ от  Джакомо Майербер стартира в петък  50-то юбилейно издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора.

С балканска премиера на поставената през далечната 1863 година в Берлин опера „Африканката“ от  Джакомо Майербер стартира в петък  50-то юбилейно издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора.

В грандиозният спектакъл участват  над 300 певци , хористи, музиканти и танцьори , подготовката за поставянето му на сцената на старозагорската държавна опера е започнала

преди 4 години,когато в Града на липите пристигат като дарение декора от Дойче опера, както и над 860 костюма по проекти на швейцарската художничка Мари Терез Йонсен,припомни драматургът и режисьор Вера Немирова.

Тя и майка й Соня Немирова са поставили в Дойче опера през 2015 година считаната за изключително трудна  заради многобройните изпълнители и голямата, близо 4 – часова продължителност творба на Майербер.Зад диригентския пулт в Стара Загора застана маестро Ивайло Кринчев, в главната роля на португалския мореплавател Васко да Гама  бе румънският тенор  Даниел Магдал, който е бил част от състава на немския културен институт някога.

Композиторът Джакомо Майербер не дочаква премиерата на „Африканката“, операта е била с работно заглавие „Васко Да Гама“, по ред причини до сега тя не е поставяна на сцената на нито една от държавите на Балканския полуостров. Според маестро Кринчев в момента „Африканката“ не се играе никъде по света. Очаква се в средата на март догодина тя да бъде показана и на сцената на зала 1 в НДК-София.Хореограф на танците е Силвия Томова, ръководител на балетната трупа към старозагорската опера. В програмата на фестивала ще бъдат отбелязани  50 години сценична дейност на оперната прима Стефка Минева, 100- годишнината на Руслан Райчев и 70 години от началото на балетното изкуство в Стара Загора.

Преди да прозвучат началните акорди на „Африканката“ бе открита изложба за 120-та годишнина от рождението на  Панчо Владигеров .

В рамките на юбилейния ФОБИ са предвидени две гостуващи постановки на операта в Гданск /Полша/ и националният оркестър на консерваториите  в Италия. Финалната точка ще бъде сложена с „Фалстаф“ на Верди от трупата на пловдивската държавна опера със специалното участие на Кирил Манолов.

Преди първото представление операта обяви „черен петък“ и свали цената на билетите за всички постановки с до 50 на сто.