Юбилейна изложба събира художниците на район „Изгрев“

Юбилейна изложба събира художниците на район „Изгрев“

25-ото издание включва и чужди автори от 12 страни

Двадесет и пета юбилейна изложба на художниците от район „Изгрев“ под наслов „Изгревът на творчеството – четвърт век“ ще бъде официално открита на 4 ноември (сряда) от 18 ч. в сградата на Интерпред – в галерийното пространство на Арт – Плейс (бул. „Драган Цанков“ 36, метростанция „Жолио Кюри“). Всички желаещи да я посетят ще могат да го направят до 27 ноември.

Изложбата е специална не само с юбилея си. Тази година тя прокарва мост към чуждестранното изкуство със специален кът. Всички 12 държави

с дипломатически мисии на територията

на район „Изгрев“ участват в експозицията с творба на свой автор, с която ще позволят да се докоснем до културата и творчеството на тяхната страна.

Първото издание на изложбата на художниците, живеещи и/или работещи в район „Изгрев“, e през далечната 1996-а. И до днес тя се провежда ежегодно, което я прави важно събитие за района и града.

Експозицията е уникална по рода си и представя цялото многообразие от видове изобразително изкуство – живопис, скулптура, графика, керамика и фотография.

Район „Изгрев“ помни и съхранява дълбоката следа, оставена на това място от български художници и скулптури с европейска и световна слава, творили тук в средата на миналия век. В района,

известен тогава като българския Монмартър

са предпочели да построят своите ателиета и артистични домове едни от най-големите български художници: Илия Петров, Ненко Балкански, Константин Щъркелов, Дечко Узунов, Никола Мирчев, Константин Трингов, Александър Стаменов, Стоян Венев и др. Те го превръщащи в притегателно място за столичната интелигенция. През годините традиционната изложба често е посвещавана на някоя от тези емблематични личности, отдавайки им заслужена почит за културното наследство, което са оставили след себе си.

И днес няма друг столичен район като „Изгрев“, приютил на сравнително малката си територия над 200 професионални активно творящи художници, сред които и такива с международно признание. Всяка година изложбата среща местните творци, които се включват в надпревара за специалните награди на районния кмет, под чийто патронаж се провежда културното събитие.

„За първа година изложбата се провежда през есента, непосредствено след честването на 1 ноември – Деня на народните будители, и 3 ноември – Деня на българския художник и неговия покровител св. Пимен Зографски, чието име ще носи

новостроящият се православен храм

в район „Изгрев“. Осъществяването на тазгодишната експозиция е огромна радост за нас и награда за общите ни усилия да съхраняваме и помним културните ценности и традиции на нашето общество в дни на изпитания и предизвикателства“, отбелязва кметът на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев.

Изложбата е част от Календара на културните събития на Столична община. Организира се от СО – район „Изгрев”, под патронажа на д-р Георгиев, и се осъществява със съдействието на Съюза на българските художници и Интерпред – СТЦ София АД.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.