Убийствена осморка от ГРУ зад опита за отравяне на Емилиян Гебрев с „новичок“ (обновена)
7

Убийствена осморка от ГРУ зад опита за отравяне на Емилиян Гебрев с „новичок“ (обновена)

Eкип от осем офицери от подразделение 29155 на руското военно разузнаване (известно преди като ГРУ) са в основата на отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г. Това гласят резултатите от съвместно разследване, проведено от сайтовете Bellingcat, The Insider и сп. „Шпигел“.

Разследващите сайтове вече неведнъж са писали за това, че в опита за отравяне на Гебрев са замесени служители на ГРУ, но сега екипът е успял да установи истинските имена и „партизанските прякори“ на агентите от подразделение 29155 (повече за дейността на 29155 може да прочетете ТУК), както и да изясни обстоятелствата и възможните мотиви за покушението.

На 28 април 2015 г. Емилиян Гебрев почувствал парене в очите. Започнал да вижда лошо и започнал да вижда ярки цветни ивици като на екрана на стар телевизор. Няколко минути по късно губи съзнание. За щастие наоколо е имало много хора – всичко се случва по време на прием, организиран от Гебрев за партньорите му.

Предприемачът по спешност се озовава в болница. Горе-долу същите симптоми почувствал и синът му, намиращ се в съвсем друга част на града, а също така и директорът на компанията на Гебрев, който също бил далеч. Единственото, което обединява и тримата е, че сутринта на същия ден са били заедно във офиса на фирмата, който се намира в хотел „Орбита“ в София.

По-късно ( вече през 2019 г.) следователите идентифицират на записите от видеокамерите на паркинга на хотела офицера на ГРУ Денис Сергеев (оперативно име – Сергей Федотов). Същият онзи Сергеев, който пристига във Великобритания заедно с „Боширов“ и „Петров“ в деня на отравянето на руско-британския двоен агент Сергей Скпал и дъщеря му. А лаборатория в университета в Хелсинки, специализирана на химическо оръжие, успява да открие в организма на Гебрев следи от органофосфати, които са свидетелство за това, че е направен опит предприемачът да бъде убит с нервнопаралитично вещество от семейството „Новичок“. Въпросите за това кой стои зад покушението отпадат от само себе си. Но както са успели да изяснят The Insider, Bellingcat и Der Spiegel, Сергеев не е бил единственият изпълнител – ако се съди по всичко, в операзията са взели участие не по-малко от 8 агента на ГРУ.

Съдейки по базата данни за полетите, групата отровители е идвала в България три пъти. Първият път (или това е бил първи опит, или подготовка) – през февруари 2015 г. Първо пристигат трима: Сергей Федотов (истинско име – Денис Сергеев), Сергей Павлов (Сергей Лютенко) и Георгий Горшков (Пьотр Борисов). Те остават в България за седмица – от 15 до 22 февруари, а след това са сменени от друга троица: Иван Лебедев (Иван Терентиев), Николай Кононихин (Николай Ежов), Алексей Никитин (Алексей Калинин). Те също остават около седмица (от 26 февруари до 8 март). Те пък са сменени от Владимир Попов (Владимир Моисеев), известен с участието си в неуспешния опит за преврат в Черна Гора. Той остава в България още пет дни – от 6 март до 11 март.

Групата идва за втори път за отравянето. Федотов, Павлов и Горшков пристигат на 24 април и си заминават в деня на покушението – на 28-и.

За трети път Федотов идва в компанията на Данил Степанов (Данил Капралов) на 23 май.

Те остават в България за седмица, като през последните два дни към тях се присъединява Горшков. Не е ясно дали е съвпадение или не, но през май на Гебрев отново му става лошо и отново е приет в болница.

Любопитен детайл – Данил Капралов освен подготовката в ГРУ е квалифициран лекар (това го свързва с Александър Петров (Мишкин) – един от отровителите на Скрипал в Солсбъри).  

Как са идентифицирани отровителите

 Разследващите сайтове Bellingcat и The Insider вече са отбелязвали, че сътрудници на ГРУ (и на други руски служби, работещи в чужбина) всеки няколко години издават задгранични паспорти на серии, където номерата са последователно. Затова, когато се определи паспорта на един от сътрудниците, не е сложно да се изловят подобните номера сред неговите спътници. А реалните имена могат лесно да се установят, защото великите конспиратори от ГРУ в повечето случаи оставят за своите фалшиви личности същата година и дата на раждане, след което е повече от лесно да бъдат открити в руските бази данни.

След последните разследвания на Bellingcat и The Insider, щом разбират колко лесно ги откриват най-достъпните бази данни, сътрудниците на ГРУ започват да взимат активни мерки за укрепване на конспирацията и започват да заменят снимките и някои други данни във файловете на фалшивите си личности. Но по-добре да не го бяха правили, пише The Insider, защото в крайна сметка в данните на мъже се озовават снимки на жени и паспортната история на съвсем други хора, което само помага да се установи, че става дума за шпионски файл.

Съпоставяйки наличните в руските бази данни снимки (онези, които още не са заменени) със снимките, които агентите на ГРУ са си правили, когато са кандидатствали за шенгенска виза, в някои случаи можем да се убедим, че зад реалното име и агентурния псевдоним наистина стои едно и също лице. Ето например две снимки – на едната е Николай Кононихин (роден на 01.01.1978), а на другата — Николай Ежов (роден на 01.01.1978). Ама че съвпадение! (виж снимките горе)

Същото важи и за снимките на Сергей Лютенко (роден на 09.12.1981) и Сергей Павлов (роден на 09.12.1981) и за Данил Степанов (роден на 23.03.1983) и Данил Капралов (роден на 23.03.1983) – все невероятни съвпадения. (виж снимките горе)

Лицето на Сергеев/Федотов е известно от доста други публикации, но шенгенската снимка е най-добра по качество и затова служи като допълнително потвърждение.

 

Защо е отровен Гебрев

 Причината за отравянето на Гебрев предстои да бъде установена от следствието, засега тя не е окончателно ясна дори за самата жертва. Компанията на Гебрев се занимава с износ на оръжие, но не в такива мащаби, че това да стане голям проблем за Кремъл. Например Гебрев наистина е доставял оръжие на Грузия по време на войната през 2008 г., но по думите на самия Габрев, неговото оръжие е било не повече от 10% от всички български доставки за тази страна. Той също така твърди, че по никакъв начин не е доставял оръжие на Украйна след началото на конфликта с Русия през 2014 г.

Според една от версиите Гебрев е станал мишена на ГРУ в резултат на провокация, накарала Кремъл да помисли, че той е продавал оръжие на американските съюзници в Сирия. През 2015 година редица български производители на въоръжения си конкурират за американските поръчки за доставки на оръжие за сирийските бунтовници. Гебрев твърди, че неговата фирма Emco не е участвала в това, тъй като основните му клиенти  - Индия и държави от Северна Африка – са искали големи доставки и всичките му ресурси са били насочени за изпълняването на техните поръчки.  И ето, ден преди отравянето (27 април) Министерството на външните работи на България е публикувало заявка от името на Emco за доставка на оръжие в Азербайджан (предполага се, че е било предназначено за Сирия). Гебрев твърди, че тази заявка е фалшива, автор бил негов конкурент (той смята, че знае кой е това, но отказва да го назове). Гебрев смята, че конкурентът има много добри връзки с Кремъл и по този начин той се е опитвал да отстрани Гебрев, като покаже фалшифицираната заявка на Москва.

The Insider, Bellingcat и Der Spiegel са изучили кореспонденцията между българското външно министерство и посолството на Азербайджан и са открили, че първоначално Emco е била компанията, която е трябвало да извърши доставката на 5 май. Но в следващото писмо на нейно място фигурират имената на други доставчици - Transmobile и Alguns.

Проблемът обаче е в това, че ГРУ (още за дейността на ГРУ четете ТУК) е започнало да готви операцията още през февруари, тоест фалшификатът не е могъл да стане причина за покушението. Ако инцидентът с подправената заявка изобщо е свързан с отравянето, това значи, че или фалшификатът е била едно от многото провокации на конкурентите, или обратното – ГРУ само е подправило документа, за да обоснове покушението (в последния случай реалният мотив на покушението остава отворен).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.