УЧИЛИЩЕ ЗАД РЕШЕТКИТЕ: Близо 1000 затворници у нас влизат в клас

УЧИЛИЩЕ ЗАД РЕШЕТКИТЕ: Близо 1000 затворници у нас влизат в клас

По закон два дни посещения на занятия се приравняват на три дни от присъдата

Първият учебен звънец удари днес и в затворите. По закон два дни посещения на занятия се приравняват на три дни от присъдата.

На 35 години Петър Мартинов отново влиза в класната стая. „Сега съм в 10 клас. Намираме се в Софийския затвор. Имах основно образование, всъщност 8 клас. Записах на училище и в момента си взимам дипломи както хората навън”, казва той.

Петър е категоричен – никъде в дипломата му няма да пише, че е учил в затвора. А без документ за образование шансът за работа навън намалява. „Тук съм за средна телесна повреда. Присъдата ми е три години и 6 месеца”, допълва той.

Десетокласникът ще излезе на свобода малко преди да завърши, но вече има план да продължи обучението си във вечерно училище. Така ще учи редом с дъщеря си, която е в трети клас. „Любимите ми предмети винаги са били математика, български, литература, история”, казва Мартинов.

Месеците изолация заради пандемията били трудни и за учители, и за ученици зад решетките. Неволята принудила преподавателите да пишат уроците на хартия. После ги раздавали на затворниците,за да учат в килиите. По същия начин провеждали и изпитите.

„Най-голямото предизвикателство, което ни се случи беше, че минавайки в дистанционна форма на обучение, ние няма как да използваме онлайн платформите”, коментира Ивелина Кръстева – директор на СУ „Св. Иван Рилски”.

„Навън е онлайн училището, тук в затвора – с тестове. Всеки един ученик си получаваше теста за съответния урок, съответния изпит, попълвахме ги и така си получавахме оценките”, казва Петър Мартинов.

Най-голямото училище е в затвора в Стара Загора, където тази година има и най-много зрелостници. Заедно с Централния софийски затвор делят първо място и по брой ученици в осми клас. От правосъдното министерство са категорични – готови са за предизвикателствата на новата учебна година. „Разбира се, дистанционно обучение – такова, каквото беше в другите училища, при нас е невъзможно да се реализира. Каквато и дистанционна форма да измислим – дори и най-гениалната – тя не може да замести нормалната присъствена система, където има пряк контакт с учителя. Това училище, което сме изкарали всички ние”, посочва проф. Николай Проданов – зам.-министър на правосъдието.

„Пожелавам успешна година. Дано се случи така, че всеки да си посещава училището, да не е онлайн. На добър час!”, пожелава Петър Мартинов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.