Търсят се стопани за три морски плажа

Търсят се стопани за три морски плажа

Три морски плажа си търсят концесионер - „Буните 2 - Запад“, „Буните 2 - Изток“ във Варна и част от „Устие на река Велека“ в Царево. Това съобщиха от правителствената пресслужба. 

Процедурите се провеждат по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), а предложеният срок на концесията е 15 години. Той е обоснован от гледна точка на срока за откупуване на инвестициите и визията за дългосрочно развитие на морския плаж.

Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение за  „Буните 2 - Запад“ и  „Буните 2 - Изток“е в размер на 32 786,46 лева без ДДС. Той е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове - обекти на концесия.

Минималното годишно концесионно възнаграждение за част от  „Устие на река Велека“ пък е 12 217,41 лева без ДДС. Новите стопани следва да осигурят водно спасяване, здравно и медицинско обслужване, санитарно-хигиенно поддържане на морските плажове, а също и да предоставят услуги от обществен интерес.

По-рано днес е взето решение  и кой да бъде новият концесионер на плаж "Панорама - север". За стопанин на ивицата през следващите 20 г. е избран „Павижа“ ЕООД. От компанията са длъжни да предоставят чадър и шезлонг за по 9 лв. с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности. Размерът на концесионното възнаграждение за всяка календарна година от срока на стопанисването е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове и предложения от концесионера размер на роялти от 9 на сто без ДДС. През първата година то ще бъде в размер на 9 851,84 лв. без ДДС. Очаква се в подобряването на достъпа до ивицата да бъдат инвестирани 820 000 лв. с ДДС.

Процедурата по възлагане на концесия за морски плаж „Къмпинг юг“, община Царево, област Бургас пък е прекратена, тъй като няма нито един допуснат участник. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.