0

У мели роботи-готвачи, които могат да приготвят бургери и да пекат хляб, са все по-търсени, тъй като кухните на заведенията се опитват да осигурят дистанция между служителите и клиентите заради Covid-19, информира Асошиейтед прес.

Умели роботи-готвачи, които могат да приготвят бургери и да пекат хляб, са все по-търсени, тъй като кухните на заведенията се опитват да осигурят дистанция между служителите и клиентите заради Covid-19, информира Асошиейтед прес.

От тази есен американска верига за бургери ще изпробва робота Флипи, който може да приготвя пържени картофи и други храни. 
Автоматизираният помощник може да освободи служителите и от други задачи като дезинфекция на маси или обработка на нарасналия брой заявки за доставки. В момента Флипи струва 30 000 долара и има месечна такса от 1500 долара за поддръжка. 

Роботите за хранителни услуги бяха тенденция и преди пандемията, тъй като болници, кафенета в университетски кампуси и други се опитваха да посрещнат търсенето на свежи персонализирани опции 24 часа на ден, запазвайки контрола върху разходите за труд.
Роботите-готвачи не винаги са били успешни. Ресторант в Бостън с кухня, която се управлява от роботи, затвори през ноември, за да преработи менюто си.

Стартъпът от Силициевата долина Zume, който правеше пици с роботи, спря бизнеса с пици през януари. Сега произвежда маски за лице и биоразградими контейнери за храна, която се консумира извън заведенията.