Търсят се над 3 млн.лв. за покрив на Бузлуджа
2

Търсят се над 3 млн.лв. за покрив на Бузлуджа

Между 3 и 5 млн.лв. са необходими, за да бъде направен покрив на бузлуджанския монумент, показват експертните заключения, съобщи на финала на международната конференция в Казанлък председателят на УС на фондация „Проект Бузлуджа“ арх. Дора Иванова.

Стойността на конструкцията, която трябва да обезопаси вътрешността на изоставения преди 3 десетилетия  паметник е в зависимост от материала, който ще бъде използван, при всички случаи това няма да бъде медна ламарина, каквато е била поставена при изграждането през 70-те години на миналия ХХ век.

Дискусията с участие на 30 специалисти от 8 страни е набелязала няколко съвсем конкретни действия за оживяването на стоманобетонния мастодонт, проектиран от арх. Георги Стоилов по поръчка на някогашната БКП. Сред тях е използването му за разнообразни събития от културен характер /наскоро бе лансирана дори идеята за оперен спектакъл от директора на старозагорската трупа Огнян Драганов“, както и панорамни екскурзии от 70-метровата височина на пилона след ремонт на съществуващата асансьорна уредба там.

Представеният по време на конференцията План за  опазване и действия  предвижда три основни етапа: на първо място са  аварийни мерки, за съхраняване на мозайките във вътрешния и външния кръг, вторият е възстановяването на покрива, а третият е отварянето на сградата за посетители дори в сегашния й вид. Наблюденията от началото на 2020 година показали, че  на върха с цел посещение са идвали над 50 000 души от България и света. „Това прави Бузлуджа едно от най-посещаваните места в региона, при положение че няма никаква инфраструктура, никаква информация  и сградата е затворена", категорична е архитект Дора Иванова, която вече седем години работи за промяна на обществените нагласи спрямо комплекса, който очаква в най-скоро време да получи от министъра на културата статут на недвижим паметник на културата.

„Целта на проекта ни не е да възстановяваме старите тоталитарни символи и връщаме на някогашния блясък, а да предизвикаме дебат, който да е бъде достатъчно толерантен и конструктивен.“, коментира възпитаничката на берлинския технически университет. Според нея във финалния етап монумент ще бъде не модерна руина от миналото време, а  функционираща сграда, в която да могат да се провеждат разнообразни събития като културни мероприятия, конференции, експозиции.

Целта е архитектурата да остане непокътната, но чрез модерните технологии и чрез интелигентни решения да се използва потенциала на сградата. Наричаме тази концепция “Културен и демократичен център за следващото и по следващото поколение", подчерта арх. Иванова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.