Да се търси резервен язовир за Перник, за да не се наложи градът да мине на воден режим. Това е наредил премиерът Бойко Борисов на регионалния министър Петя Аврамова, става ясно от стенограмата на днешното заседание на Министерския съвет.

Борисов подчертава, че министерството трябва да се синхронизира с местната власт и да избегне крайната мярка-чешмите да текат само в определени часове.

„Вече е сформирана работна група, която да анализира на място през цялата 2019-а година“, обяснява Аврамова. Експертите ще проучат притока и оттока от язовира, работата на ВЕЦ-а, консумацията, както и ремонтните дейности, които се извършват от водолази на язовирната стена.

„Тази работна група до 10 дни ще има доклад с констатациите и предложения за решения на въпроса, така че тя стартира работа от днес В нея влизат експерти от ВиК дирекцията ни и от вътрешния одит на министерството“, допълва Аврамова. Тя уверява премиера, че ще се свърже с кмета на Перник който вече е бившият депутат от БСП Станислав Владимиров, и ще обсъди с него положението. Както "Монитор" вече съобщи, Борисов обаче е недоволен от десетдневния срок, след който работната група ще докладва и изисква той да се скъси.

По-късно от строителното министерство съобщиха, че Аврамова е провела среща с областния управител на Перник Ирена Соколова и с кмета на града Станислав Владимиров по нейна покана. Обсъдени са били краткосрочни и дългосрочни мерки за справяне с кризата. Като спешна мярка е бил съставен план за действие, който включва използване на малки резервни водохващания и каптажи, собственост на ВиК Перник. МРРБ ще координира с други институции възможностите за осигуряване на водохващания от други източници, извън обсега на ВиК Перник.
Една от дългосрочните мерки е предложение за осигуряване на резервно захранване от други язовири. Като първа стъпка още утре ВиК Перник ще вземе проби за изследване в лаборатория на годността на водата в тях за питейни нужди.
Министър Аврамова е поела ангажимент МРРБ да съдейства по всички възможни начини за решаване на кризата с водоснабдяването в Перник.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

След мъглата - пак мъгла

Днес в равнинната част от страната, по поречията и в котловините ще се задържи с мъгла или ниска облачност.

Малчуганите пренасят отговорите на бланки като зрелостниците

Камери и аудиодиктовка на изпита в четвърти клас

Малчуганите пренасят отговорите на бланки като зрелостниците

Видеонаблюдение в класните стаи и диктовка от аудиозапис са сред новостите, които очакват четвъртокласниците на тазгодишното национално външно оценяване. Идеята на аудиозаписите е всички ученици да бъдат поставени на равни условия, обясни пред „Монитор“ зам. образователният министър Таня Михайлова.