Българският Индиана Джоунс търси най-голямата епископска резиденция в Родопите
2

Българският Индиана Джоунс търси най-голямата епископска резиденция в Родопите

Започва новият археологически сезон на скалния град Перперикон. В продължение на три месеца повече от 60 работници ще продължат проучването на Южния квартал, съобщи археологът проф. Николай Овчаров.

Там бе открита най-голямата епископска катедрала от раннохристиянския период (V-VI в.) в Родопите. Това е трикорабна базилика с дължина близо 40 м., красиви колонади и монументална украса.

През 2020 г. предстои разкриването на сектора на запад от църквата, където се долавят следи от величествени градежи. По всяка вероятност става дума за цял комплекс, свързан с функционирането на храма. Това може да бъде само монументалната резиденция на епископите на Перперикон от края на V-VI в.

Както открихме през миналите години, именно на Перперикон започва приемането на християнството в Родопите в началото на V в. Това велико дело извършва прочутият християнски мисионер Никета Ремесиански. За неговите свещенослужения в Акропола е построена неголяма, но много красива еднокорабна базилика. Намерените в нея надписи свидетелстват за тесни връзки с големия християнски център в Беломорието Филипи, откъдето през I в. започва мисията за покръстването на Балканите, водена от Христовият ученик, апостол Павел.

Недалеч от тази църква бе разкрита първата епископска резиденция на Перперикон. Тя е сравнително непретенциозна сграда, каквито са били първите обиталища на християнските епископи след приемането на новата вяра. До нея е баптистерият (кръщелнята за възрастни хора), където са били покръствани езичниците-траки.

 В края на V в. всички вече са покръстени, а Перперикон е станал един от главните административни и религиозни центрове в тази част на Балканите. Налага се създаването на много по-голяма катедрала и именно такава е построена на просторната тераса в Южния квартал. А към нея е трябвало да има пищна епископска резиденция, която през този период в Източната Римска империя вече трябва да има облика на монументален дворец. Именно такъв комплекс от запад на катедралата ще търси през 2020 г. водената от проф. Николай Овчаров археологическа експедиция.

 Историческите извори за църковното устройство на Родопите от този период са доста лаконично. От т. нар. Псевдоепифаниев списък от началото на VII в. се знае само, че те са обединени в един диоцез, носещ същото име - Родопи. От известното до този момент съвсем не е изключено именно Перперикон да е бил неговият център. Всичко това ще бъде изяснено след приключването на тазгодишните разкопки през месец септември.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.