Търсят желаещи за гвардейци, попълват 50 вакантни места

Търсят желаещи за гвардейци, попълват 50 вакантни места

И тази година Националната гвардейска част (НГЧ) обявява конкурс за попълване на вакантни войнишки длъжности за желаещите да станат част от формированието. Със заповед на военния министър от 29 юни е обявен конкурс за вакантни войнишки длъжности в НГЧ в София. Обявени са общо 65 вакантни войнишки длъжности, от които 50 длъжности за „гвардеец“ и още 15 длъжности за „озвучител“, младши шофьор“ и др.

За първи път след промяната в закона за отбраната от април тази година, желаещите за НГЧ могат да кандидатстват до 40 години. Необходимото минимално завършено образование е средно. Кандидатите трябва също да са годни за военна служба и психически пригодни, да не са осъждани, да нямат друго гражданство.

Кандидатите за военна служба трябва да подадат заявление до нейния командир и необходимите документи до 8 септември 2020 г. чрез структурите на Централното военно окръжие по постоянния си адрес на местоживеене.

Конкурсът ще се проведе на 23 и 24 септември 2020 г. в НГЧ. Той включва измерване на антропометричните данни на кандидатите за гвардейци, към които има допълнително изискване да са с ръст 175 см - 185 см, изпит по физическа подготовка, тест за обща култура и събеседване.

Изпитът по физическа подготовка на кандидатите ще се проведе чрез определяне на качествата за сила  - лицеви опори и коремни преси, бързина - бягане совалка 10х10 м. и издръжливост - крос 1000 м. Тестът за обща култура включва 100 въпроса.

Условията, на които трябва да отговарят кандидатите, както и необходимите документи за кандидатстване, са посочени в обявата за конкурса, публикувана в интернет страницата на Министерството на отбраната.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.