Търсят дом зад граница за 916 болни българчета

Търсят дом зад граница за 916 болни българчета

В последните 6 месеца никой не търсил информация за 717 от тях

916 болни българчета търсят дом зад граница. Хлапетата, които са с различни степени на увреждания, са вписани в системата за международно осиновяване на Министерство на правосъдието.

От документите на ведомството става ясно още, че за последната половин година броят на децата, търсещи мама и татко в чужбина е нараснал с 25. От всички 916 активни профили на деца в системата, за последните 6 месеца не е постъпвала молба от акредитирана организация за предоставяне на възможност за търсене на семейство е 717. На фона на тези цифри обаче за 74 хлапета вече текат процедури за осиновяване от родители зад граница.

За 38 деца са одобрени молби на осиновяващи

за окомплектоване и вписване в 6-месечен срок и 36 деца са в процедура с определен осиновяващ. От правосъдното министерство посочват още, че броят на хлапетата, чиито профили са разпределени между акредитираните организации за търсене на осиновяващ е 159, тоест за тях има интерес от кандидат-семейства от чужбина.

Профилите на децата вече са скрити от страницата на Министерството на правосъдието заради изискванията по GDPR-а за опазване на личните данни. Така те вече могат да бъдат видени само от фирмите, които се занимават с посредничество за осиновяване в чужбина. Преди няколко месеца влезе в сила и друга промяна - посредническите агенции за осиновяване в чужбина да ще следят адаптацията на дете до навършване на пълнолетие. Досега частните фирми, които помагат на чужденците да приютят българско сираче, трябваше да следят развитието му 2 години след осиновяването. От тази година след законодателни промени се предвижда агенциите да информират Министерството на правосъдието за

проблеми при адаптацията на детето

и след изтичането на този период на наблюдение.

След като българче бъде осиновено зад граница, местните социални служители правят доклади за адаптацията му на всеки 6 месеца в продължение на 2 години. В случай, че в докладите има данни за проблем с детето, местните служби проверяват случая. Ако се окаже, че хлапето не може да се адаптира или е жертва на насилие, то се извежда от семейството на осиновителите

Тези случаи обаче са рядкост. В началото на октомври миналата година

двойка американци изоставиха 4 български сирачета

седмица след като ги осиновили. След няколко дни конфликти между осиновителите и децата американците поискали анулиране на процедурата и се върнали в родината си. Случаите на разсиновенени от чужденци българчета са единици.

Данните на Министерството на правосъдието, което отговаря за международните осиновявания, показват, че най-често деца от България приютяват американци, италианци, испанци и германци. През последните години броят на осиновените зад граница деца намалява

През 2015 г. са били осиновени 427 хлапета, а година по-късно броят им намалява до 326. През първите 6 месеца на миналата година нов дом в чужбина са намерили 159 деца. Спадът на международните осиновявания се дължи не на по-малкия интерес към БГ деца, а на намаляващия брой малчугани, които попадат в регистъра за осиновяване зад граница. За да бъдат вписани в този списък, децата трябва или да са с тежки физически, психически или метнали проблеми, или да са получили два отказа от осиновяване в България. От началото на годината до септември в регистъра са били вписани 1529 деца, чакащи новите си родители.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.