Търсим възможност за управление на преведените пари за F-16

Търсим възможност за управление на преведените пари за F-16

Може да инвестираме средства, които по наша преценка биха ни носили доходи

На 7 август 2019 г. България преведе 1,2 млрд. долара по подписаните и ратифицирани от Народното събрание четири международни договора за доставка на самолети F-16 Block 70 със съответното оборудване. Съществен елемент от договорите е начинът на плащане, който предвижда определената цена да се депозира по сметка на федералното правителство на САЩ. Сумите са обособени по отделна сметка (Trust Fund Account), предназначена за всички договори на България за придобиване на оборудване по програмата за чуждестранни продажби за военни цели. 

Депозираните средства ще се използват от Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността за извършване на плащания в хода на изпълнението на договорите. В тази сметка не се начисляват лихви и не се заплащат такси за обслужване на сметката. Това обяснява министърът на отбраната Георги Панайотов по време на заседанието на Министерския съвет на 29 септември, става ясно от стенограмата.

В тази връзка правителството предлага на Народното събрание за ратифициране на Договора за създаване на сметка между Министерството на отбраната на Република България и Федералната резервна банка на Ню Йорк и на Споразумение, относно някои сметки, свързани с чуждестранно финансиране на продажби за военни цели между Министерството на отбраната на Република България, Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността и Федералната резервна банка на Ню Йорк.

"Ако искаме да използваме тези средства за инвестиции от наша страна, които евентуално по наша преценка биха ни носили доходи, трябва да сключим тези споразумения", смята министър Панайотов.

Условията на програмата на САЩ за чуждестранни продажби за военни цели дават възможност след превеждане на сумите за изпълнение на договорите, част от тях да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк, като за реализирането на тази възможност от американска страна са получени проекти на споразумения, уреждащи правата и задълженията на страните във връзка с откриване на сметките и тяхното управление.

Размерът на средствата, които биха могли да се прехвърлят по този начин ще се определя от Агенцията на Департамента по отбраната на САЩ, като в сметката следва да се поддържат средства за покриване на текущи разплащания на агенцията по проекта за следващите 90 дни. Тъй като се предвижда възможност за инвестиционни операции според предоставената информация стандартно средствата се инвестират в краткосрочни депозити и ниско рискови краткосрочни федерални съкровищни бонове, уточнява министърът.  

Министерството на отбраната ще има възможност да следи състоянието на сметката ежедневно и в случай, че бъде преценено, че по-нататъшното инвестиране е нецелесъобразно може да разпореди средствата, преведени по сметката на Министерството на отбраната във Федералната резервна банка на Ню Йорк да се прехвърлят обратно.

Военното ведомство е сключило договор с Българска народна банка за консултантска помощ с цел осигуряване на специализиран експертен анализ. От изготвения от банката в началото на настоящата година макроикономически анализ на Съединените американски щати и преглед на пазарните очаквания за развитието на паричния пазар в щатски долари и пазара на американски държавни ценни книжа става ясно, че въпреки реализираното намаляване на размера на лихвения процент доходността на инвестициите във Федералната резервна банка в Ню Йорк остава положителна величина.

Този факт на настоящия етап, подчертава министърът, подкрепя целесъобразността от предприетите действия за разкриване на сметка на Министерство на отбраната за депозит във Федералната резервна банка на Ню Йорк. 

Според премиера Стефан Янев, става въпрос за възможното, което можем да направим, за доброто управление на тези пари в момента. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.