Търсим неполучена рента в земеделските служби

Търсим неполучена рента в земеделските служби

Нивите в Северозапада скочиха на 2000 лв.

Собствениците на ниви, ливади и пасища, на които земята се обработва, без да е сключен договор с тях, могат да потърсят рентите си в общинските служби по земеделие в района, където се намира собствеността им.

Това са така наречените площи, известни у нас като бели петна. Те се разпределят между арендатор и земеделски кооперации всяка година за обработка служебно, тъй като земеделските производители по различни причини не са сключили договори със собствениците. „Телеграф“ се обърна за коментар по темата към Стайко Стайков, председател на Българска асоциация на собствениците на земеделски земи, поради огромния интерес към темата. Все още има много хора, които не са успели да се свържат със стопаните, които обработват земите им, и смятат, че е невъзможно да си получат наемите и рентата за земята, която притежават. Някои от тях дори са убедени, че няма смисъл да губят време и да ги търсят, тъй като разполагат с по няколко декара. Други работят и живеят от дълги години в чужбина.

Порочен

Тези, които обаче след дълги години са направили опит да си вземат трупаните ренти, се оказва, че са получили немалка сума, която се е натрупвала няколко години. Уточняваме, че става въпрос за случаите, в които никой не сключва договор от името на всички сънаследници с арендатор и не получава техните ренти. В този случай законът в известна степен е порочен, защото той обслужва интересите преди всичко на земеделските производители, които могат да сключат договор само с един от собствениците на ниви, без дори да е необходимо да е представено пълномощно от останалите. Нашата асоциация се противопостави на този текст, защото частната собственост е неприкосновена. Въпреки че собствениците на ниви са около 3 млн. в България, всеки има право да си получи рентата, коментира Стайко Стайков.

Арендатор

В случаите когато досега някой от роднините ви е получавал рентата и е забравял да ви дава вашия дял, най-добре е да намерите арендатора и да сключите договор с него. Ако не знаете кой е, тази информация ще ви дадат в кметството или съответната общинска служба „Земеделие“, каза Стайков. Там на място ще ви кажат кой обработва нивите ви и как да се свържете със съответния човек. Добре е също така, преди да подпишете договора, да се посъветвате с юрист, за да няма текстове, които са във ваша вреда. Споразумението може да бъде за една година и всяка година да се преподписва, като по този начин ще ви е гарантирано, че ще получите парите си. Може да бъде за пет и десет години, като вторият вариант ще даде сигурност на вашия арендатор. Но пък и вие ще му гласувате доверие, в крайна сметка сте партньори.

Авансово

При сключването на договор можете да поискате да ви се изплати авансово сумата или част от нея. Имате законно право на това. Добросъвестните арендатори включват и текст в документа, според който може да се актуализира рентата във ваша полза при добра година.

Цени

След изминалата година има значителни промени в стойността на рентите в различните райони, както и цената на земята.

Стайко Стайков обясни, че в областите Монтана, Враца и Видин цената на един декар тази година значително се е повишила в сравнение с предишните периоди, както и на рентите. Той уточни, че става дума за полските райони, не планинските, като Берковица например. Най-скъпи са нивите по цялото поречие на Дунав, като дори и в Северозападна България те са стигнали 2000 лв. за декар. Причината са отличните реколти от предишните години. Така че в тези райони при добра категория земя може да се искат ренти от порядъка на 65-80 лв. за дка, каза той.


Наемът за декар в Добруджа падна от 150 лв. на 90 лв.


В момента стойността на рентите и наемите в Добруджа се нормализират, като тази година се очакват по-дори реколти. В Североизточна България цените на декар бяха стигнали 2000-2700 лева, а имаше ренти до 150 лева, което беше ненормално високо, коментира Стайков. Сега цените на нивите паднаха заради катастрофалната реколта от миналата година на 2000 лв. за дка, рентата се нормализира на 50-85-90 лв. за дка, а преди масово се сключваха договори на 100-120 лева за декар. В Северозападна България рентите в Златията, поречието на Дунава, вървят по 65-90 лв. за дка, а цената на декар за ниви в полските райони вече е между 1300 до 2000 лева за дка, каза Стайков. Като цяло землищата по поречието на Дунава от запад до изток държат висока цена, която стига и до 2300 лева.

В района на Чирпан, Стара Загора и Нова Загора вървят между 800-1300 лева, като се изключва Странджа Сакар, където терените са много бедни, с по-малко дъжд и слаба реколта.

В Района на Петрич и Благоевградско ситуацията е по-специфична. Въпреки че там земята не е добра категория, има много зеленчукови насаждения, парници и земята се продава като бизнес със съответните съоръжения. Освен това тя е близо до Гърция и вдига цената. Сделките могат да бъдат между 1000-2000 лева.

Нужни са нотариален акт или удостоверение за наследници

Ако години наред знаете, че вашата земя се обработва, в същото време никой от съсобствениците не получава рентата ви, можете да потърсите парите си в местната общинска служба „Земеделие“. Отивате там с документ за собственост, актуално удостоверение за наследници, лична карта, както и удостоверение от банката за банковата ви сметка. В службата ще ви дадат пълна информация относно вашите земи, кой ги ползва и каква е сумата, която превежда и която имате да получавате. По закон, след като вашите ниви са попаднали в сектора на белите петна, арендаторът, който ги обработва, не може да започне работа, преди да е превел необходимата сума за тези ниви. Тя се формира съобразно средната стойност на рентата за района.


Парите се пазят, докато собственикът ги потърси


Собствениците на ливади, пасища, мери и ниви, които нямат сключени договори с арендатори или земеделски производители, отиват в ОБСЗ - Общинска служба по земеделие, където се пазят в специални сметки техните пари. При нас наемите са от 10-22 лв. в зависимост от землището. В случая автоматично се изчислява средна рентна стойност за района.

Вече няма давностен срок, парите на хората се пазят в сметката, докато отиде собственикът и си подаде нужните документи. Става дума за собствениците на бели петна, обясни Сийка Суркова, кмет на смолянското село Момчиловци.

Тя допълни, че като кмет участва в комисията за разпределение в землищата на Момчиловци. Системата автоматично разпределя белите петна на арендаторите, в зависимост от това в коя част са сключени договорите им.

Колкото повече договори имат, толкова по-голяма е вероятността да получи тези земи.

Кметствата вече нямат никакво отношение към парите за бели петна, но хората могат да искат информация от кмета. Но защото ние сме членове на комисията, която разпределя белите петна, допълни Суркова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.