Търсим нефт и газ на още едно място в Черно море

Търсим нефт и газ на още едно място в Черно море

Министерството на енергетиката ще обяви конкурс за проучване за нефт и газ в блок "Тервел" в дълбоко Черно море. Това е съобщила министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на среща с представители на ръководството на фирма "Тотал". Блокът се намира между проучваните в момента "Хан Аспарух" на север и "Хан Кубрат" на запад и е с площ 4032 кв. км. Конкурси за него са организирани и преди, но досега не е имало кандидати.

В същото време проучванията в съседните блокове продължават. В края на миналата година "Тотал Е&П България" обяви, че подготвя трети проучвателен сондаж в "Хан Аспарух". А в "Хан Кубрат", който е приблизително два пъти по-малък, Shell Exploration & Development предстои да направи първия си сондаж.

"Тотал" вече извърши сондажи за газ и нефт на друг блок в българската зона на Черно море - "Хан Аспарух", и обяви, че е открила въглеводороди. Фирмата е заявила, че ще продължи да работи в областта на проучването на геологията на Черно море на българска територия.

По време на срещата управителят на компанията „Тотал Е&П България“ Ксавие Фожрас дари на министерството на енергетиката сондажното длето, използвано при проучвателен сондаж „Плошков-1“ в блок „Хан Аспарух“. Началото бе поставено след проведен конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ и подписания договор през 2012 г. с „Тотал Е&П България“. Към момента са разработени два сондажа - „Плошков-1“ и „Рубин-1“, като проучвателните работи продължават.

На срещата са били обсъдени и предстоящите промени в Закона за подземните богатства, съобщиха от енергийното министерство. По думите на Бернар Клеман, вицепрезидент на „Тотал“, отговарящ за Каспийския регион и Южна Европа, компанията ще продължи да работи в областта на проучване на геологията на Черно море в българската икономическа зона на водния басейн.

Преди малко повече от година "Петрокелтик", който разработваше находището на природен газ в блок „Каварна-Изток“ обяви очакванията си до края на 2018 г. да започне да доставя синьо гориво от него.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.