България предлага шест стратегически проекта за развитие на трансграничните региони със Сърбия, Република Северна Македония, Турция, Гърция и Румъния през новия програмен период 2021-2027 г.

Това е обявила зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, цитирана от пресцентърът на ресолното министерство. Николова е провела среща в Брюксел с Лена Андерсън-Пенч, директор на дирекция  „Европейско териториално сътрудничество, макрорегиони, Интеррег и изпълнение на програми“ в Главна дирекция  „Регионална и селищна политика“ на ЕК.

Предвижда се около 30% от ресурса на програмите, които се финансират с европейски средства, да бъде насочен  към общи приоритети със съседните ни страни.

По програмата за трансгранично сътрудничество със Сърбия се предлага изпълнението на съвместен проект, насочен към подготовка на населението на двете страни за навременна и адекватна реакция при аварии, бедствия и кризи, чрез подготовка на  обучители, изготвяне на учебни материали и провеждане на обучения с населението. Предвижда се доставка на съвременна и иновативна техника за действия при бедствия, защита при пожар, провеждане на информационно-разяснителна кампания, повишаване степента на взаимодействие при реагиране между професионалните служби в пограничния регион и др.

С Република Северна Македония предлагаме  изграждане  на ГКПП "Клепало" - между Струмяни  и Берово. Проектът включва строителство на нов 9-километров пътен участък от Струмяни до границата, а от македонска страна - рехабилитация на изградения граничен контролно-пропускателен пункт и довеждащия път от Берово.

Стратегическият проект с Турция предвижда укрепване на капацитета и оперативно-издирвателни дейности на полицейските управления в граничния район за борба с нелегални мигранти. Предвидено е реализиране на  тренировъчни центрове от двете страни, организиране на съвместни мероприятия за обмен на опит, съвместно прилагане на мерки за наблюдение за подобряване на сигурността чрез иновативни методи и технологии за наблюдение в градски зони и прилежащи такива и др.

Предложението за трансгранично сътрудничество с Румъния включва прединвестиционно проучване на възможностите за подобряване на транспортната свързаност между двете държави по различни направления и видове транспорт, в т.ч. идентифициране и обосноваване изграждането, рехабилитацията, разширяването на нови или съществуващи мостови съоръжения и речни пристанища в общия българо-румънски участък на река Дунав, както и изграждане на велосипеден маршрут по поречието на реката, в обхвата на който са разположени редица природни и културни забележителности за развитие на туризма и местната икономика.

По програмата за трансгранично сътрудничество с Гърция идеята е средства да бъдат насочени за модернизиране на железопътната инфраструктура. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ремонт затваря платното за Варна на виадукта край с. Потоп (ВИДЕО)

От понеделник (6 април) се ограничава движението в платното за Варна на виадукта край с. Потоп при 19-ти км на автомагистрала „Хемус”. Движението в близо 2-километров участък, между 18-ти и 20-ти км, ще се извършва двупосочно в платното за София.

В 52 големи язовира са се събрали почти 4,046 млрд. кубика вода

Министерство на околната среда и водите утвърди месечния график за ползване на водите на комплексните и значими язовири за месец април 2020 г. МОСВ управлява водите на 52 комплексни и значими язовира. Сумата от наличните в тях завирени обеми към 30 март е 4,0458 млрд. куб. м, представлява 61,3% от сумата на общите им обеми.

Счупен кран на новата тръба остави на сухо половин Перник (ОБНОВЕНА)

Спирателен кран на новия водопровод от софийското село Мало Бучино до Перник остави на сухо 3 квартала и 2 села в общината, научи „Монитор“. По данни на сайта на местното ВиК дружество без вода до отстраняване на аварията остават кв. „Изток“, кв. „Мошино“, кв. „Тева“, с. Бучино и с. Люлин.