Търси се ваксина срещу домашно насилие

Търси се ваксина срещу домашно насилие

Все повече говорим за домашното насилие във връзка с негативните статистики от и след пандемията. Изглежда, тя се отрази негативно върху човешката психика и подтикна мнозина да се превърнат в насилници или просто отключи така или иначе напиращата агресия. Няма как цифрите да не ни плашат. По 73 сигнала на ден е прекалено много, че да затворим очи и да подминем статистиката. Хората сигнализират по-често за бой у дома, отколкото за пандемията, в която се намираме. Означава ли това, че домашното насилие е новата пандемия?

Макар тези данни малко или много да стряскат обществото, все пак има и нещо позитивно в цялата ситуация. Това е, че най-сетне жертвите на домашно насилие превъзмогнаха страха си и започнаха да съобщават за случващото се - да търсят помощ, за да се измъкнат от оковите на дома, превърнал се в затвор. Това действие е първата стъпка към елиминирането на това грозно явление в българското семейство, което придава горчив вкус на най-святото – обичта и любовта между хората. Всъщност дали изобщо може да има любов между жертва и насилник?

Отговорът е отрицателен. Това е криворазбраната представа за любовта, модел, който е налаган в голяма част от българските семейства. Родителите в такъв съюз са свикнали да вдъхват респект у рожбите си чрез насилие и скандали. Така детето приема, че обичта има трънлива обвивка, но въпреки това трябва да я приемаш такава, каквато е, без значение дали те наранява или съсипва живота ти. Насилникът пък става такъв поради обратната логика – мисли си, „за да ме обича и уважава някой, аз трябва да покажа, че съм силен и че мога да наранявам“. Тези порочни отношения в дома водят единствено до раждането на умалени модели на родителските грешки. Впоследствие самите деца стават родители и така този порочен цикъл изглежда безкраен.

За да се отървем от домашното насилие, са нужни усилия в няколко посоки. Важното е, че първите стъпки са направени – в обществото ни се говори все повече за проблема, а сигналите от жертви стават все повече. Остава да бъдат положени усилия насилниците да получат адекватно наказание, и то навреме – преди да се стигне до фатален развой на семейния скандал. От една страна, това засяга пряко народните представители и парламентарните комисии, които трябва да внесат промени в Закона за защита от домашното насилие, както и в Наказателния кодекс. Те трябва да са такива, че без да се нарушава презумпцията за невиновност, да се налагат ограничения, които да отдалечат насилника от жертвата и да се предотвратят трагедии. Наказанията при доказано насилие трябва да са строги и да се постигат повече усилия по залегналите и в момента мерки за „превъзпитание“ на насилника. Обществото трябва да види промяната първо в българското правосъдие – с усилената работа на разследващите по доказването на тези престъпления и постигането на ефективни присъди. От друга страна, трябва да се подобри грижата за потърпевшия – да се предостави психологическа и социална помощ, която да помогне на жертвата да започне „на чисто“. Осъзнаването, че домашното насилие е сериозен проблем, срещу който трябва да се борим с оказване на помощ на потърпевшите от агресията вкъщи. За целта е необходимо и по-строго законодателство, което е работа на народните представители, правоохранителните органи и на съдебната власт. Това е и ваксината, която ще ни помогне да се справим с този злокобен вирус, върлуващ в обществото ни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.